Zdravje > Aktualno
52 ogledov

Korenine v slabem razmerju z očetom

Anoreksija prizadene vse mlajše.(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Nova raziskava je ugotavljala povezanost pojava bulimije in anoreksije ter odnosa teh žensk s svojim očetom.

Slab odnos med očetom in hčerko lahko sproži pri dekletu težave s telesno podobo in posledično motnje hranjenja kot sta anoreksija in bulimija. Tako pravi nova avstralska raziskava, ki je analizirala ženske z motnjami hranjenja in njihov odnos z očeti.

Raziskavo je na nedeljski Mednarodni konferenci duševnega zdravja v Surfers Paradise predstavil psiholog John Toussaint iz Charles Sturt University.

Zaščitniški ali hladni

Sodeč po raziskavi je imelo 42 odstotkov pacientk starih med 37 in 55 let preveč zaščitniškega očeta, 36 odstotkov pa je imelo z očetom zelo hladen oziroma oddaljen odnos. Le ena od petih pacientk je imela očeta, s katerim je imela normalen in ljubeč odnos.

Raziskava je našla povezavo med občutkom zavrnitve s strani očeta in med pojavom bulimije. Po tem, ko se bolnice prenajedajo, imajo občutek krivde in zavestno izzovejo bruhanje.

Preveč zaščitniški očetje pa naj bi bili krivi za pojav anoreksije, kjer so ženske nezadovoljne s svojim telesom, njihovo zavračanje hrane pa pomeni nevarnost za zdravje in podhranjenost.  

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.