Slovenija
21 ogledov

Korupcijsko poročilo pokopalo podporo

Zoran Janković Janez Janša Anže Petkovšek
Anketi Mediane in Episcentra. V parlamentu najmočnejši stranki PS in SDS sta po objavi protikorupcijskega poročila po priljubljenosti močno upadli, če bi bile volitve danes, bi zmagala SD. Velika večina ljudi za sestop Janše in Jankovića.

Anketa Mediane, opravljena po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije o nadzoru nad premoženjem predsednikov parlamentarnih strank, je pokazala, da bi SDS Janeza Janše podprlo 9,2 odstotka vprašanih, PS Zorana Jankovića pa le 3,4 odstotka. Največ podpore bi na morebitnih volitvah dobila SD, ki bi jo podprlo 14,2 odstotka vprašanih.

Po isti anketi bi DL podprlo 7,8 odstotka, SLS 4,1 odstotka, NSi pa štiri odstotke vprašanih. DeSUS bi z 2,2 odstotka podpore ostal pred vrati parlamenta. 28,5 odstotka jih na vprašanje o tem, koga bi volili, ni želelo ali ne vedelo odgovoriti.

Episcenter: Velik skok VIrantove DL

Anketa Episcentra kaže podoben upad podpore v primerjavi z anketami, ki jih je agencija opravila v času okoli drugega kroga predsedniških volitev.

Po Episcentrovi raziskavi ima največ podpore SD s 25 odstotki glasov, SDS pa je druga pri 14 odstotkih (padec le tri odstotke v primerjavi z anketo z 20. 11. 2012). PS bi danes volilo še sedem odstotkov (pred skoraj dvema mesecema še 16 odstotkov), medtem ko se je na tretje mesto prebila DL z 11 odstotki (novembra 3 odstotki). Pred PS je tudi SLS z osmimi odstotki, DeSUS bi volilo šest odstotkov, NSi pa po te tej raziskavi štirje. 11 odstotkov se ni želelo opredeliti.

Očitano

Protikorupcijska komisija je sicer 8. januarja objavila poročilo o nadzoru premoženja predsednikov parlamentarnih strank. Iz poročila izhaja, da sta predsednik SDS Janez Janša in do včeraj predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković kršila protikorupcijsko zakonodajo.

Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja. Prav tako je del finančnih prilivov (208.000 evrov) prispel na Jankovićev osebni bančni račun iz naslova verižnih transakcij, ki so se začele v podjetju Grep, ki posluje z Mestno občino Ljubljana. Janša pa po ugotovitvah komisije prav tako ni pravočasno poročal o spremembah svojega premoženja. Poleg tega naj bi se mu premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov.

Sledila kriza

Objavi poročila je sledila kriza v koaliciji, prvi razpleti se obetajo jutri. Gregor Virant je premierja sprva pozval, naj odstopi, včeraj pa mu je Virantova DL postavil ultimat.

Janković je "zamrznil" oziroma odstopil z mesta predsednika stranke PS, ostaja pa ljubljanski župan.

Komentarjev 14
  • dragec 08:26 14.januar 2013.

    merkaava, zombi ti je mama. Ne žali ljudstvo, lahko žališ tvoj SDS, PS in tiste ki jih podpirajo.

  • sintesi 07:09 14.januar 2013.

    kaj ne poveš, kdo je pa JJ kaj vprašal kaj doživljajo njegovi strankarski zombiji.....v SDS tko ni nikogar toliko pismenega da bi bil zmožen kaj več kot pokimati ljubljenemu vodji, in ja predsednik stranke naj kar bo, ne more pa ...prikaži več biti predsednik VLADE, ker VLADA je tudi moja, razumeš........najbrž neBTW-zakaj za vraga se ne dodaja komentrjem IP-jev.......

  • Merkava4 00:17 14.januar 2013.

    Dejansko ste tle gor ne ovce - zombiji!! Kaj pa poročilo očita Jankoviču??? Sranja pri poslovanju Mestne občine (Grejp,in podobna sranja) On pa zamrzuje status v stranki?? A ga je po stranki kdo vpršou??? Nobedn ovce - ostaja pa še ...prikaži več naprej ŽUPAN LJUBLJANE kjer se krade na veliko....Bravo zombiji.....