Slovenija
23 ogledov

"Zdravilom se bodo odrekli"

lekarna vrsta zdravila Boštjan Tacol
Cene zdravil. Uvedba druge terapevtske skupine zdravil prestavljena za dva meseca. Doplačila. Kolikšna bodo doplačila za zdravila za zniževanje holesterola in krvnega tlaka še neznanka. Na udaru starejši.

Zdravila. Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) konec novembra ne bo uvedel terapevtske skupine zdravil (TSZ) za zniževanje krvnega tlaka in holesterola, kot je načrtoval.

“Razlog so tehnične težave. Pri izračunih dodanih vrednosti so se zgodile napake, na katere nas je opozorila farmacevtska industrija,” razlaga Jurij Fürst z oddelka za zdravila na ZZZS. Nova TSZ naj bi bila uvedena januarja prihodnje leto.

Prihranek za zasebne

TSZ zajema zdravila za zdravljenje iste bolezni, ki med seboj niso zamenljiva, so pa podobna. ZZZS določi najvišjo priznano ceno, ki jo krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Če je zdravilo dražje od vrednosti, ki jo je določil ZZZS, ga je treba 
doplačati.

Prva TZS – zaviralci protonskih črpalk (zdravila za uravnavanje želodčne kisline) – je bila uvedena oktobra. Na ZZZS so izračunali, da bo letni prihranek znašal 2,13 milijona evrov. Ker gre za zdravila z vmesne liste, bodo večino privarčevale zdravstvene zavarovalnice, ki ponujajo dodatno zdravstveno zavarovanje. Prihranek za zdravstveno blagajno bo manj kot 213 tisoč evrov.

Iz žepa do treh evrov

Višina doplačil za zdravila, ki znižujejo holesterol in krvni tlak, še ni znana. “Farmacevtske družbe bodo imele možnost, da v približno treh tednih do uveljavitve najvišjih priznanih vrednosti prilagodijo cene svojih zdravil najvišji priznani vrednosti,” razlagajo na ZZZS. Po uvedbi prve TSZ je najvišje doplačilo za škatlico z 28 kapsulami tri evre, sicer pa so doplačila za zdravila, ki jim farmacevti cene niso prilagodili na najvišjo priznano ceno, okoli enega evra.

Tudi en evro je strošek

Zdravila za zniževanje krvnega tlaka in holesterola pa jemljejo predvsem starejši bolniki.

“Za številne starejše sta en ali dva evra tak strošek, da se mu bodo odpovedali. Ne bodo se vrnili k zdravniku in zahtevali zdravila brez doplačila, ker jih bo sram. Zdravilu se bodo odpovedali, s tem pa škodili zdravju,” ob tem pravi strokovnjakinja za javno zdravje Dunja Obersnel Kveder iz združenja za državljanski nadzor zdravstvenega varstva ZaNas.

Menjava je lahko nevarna

“Pri zdravilih za povišan krvni tlak in holesterol gre za vprašanje učinkovitosti, različna zdravila pri vsakem pacientu učinkujejo različno. Menjati zdravilo, ki ga pacient že jemlje, za cenejše je lahko nevarno,” ocenjuje tudi Igor Muževič, predsednik sindikata Praktik.um, kjer se je 60 odstotkov zdravnikov odločilo, da teh zdravil ne bodo menjavali. “Če bo farmacevtska industrija prilagodila cene, bodo lahko cenovno ozaveščeni zdravniki, ki jim velike razlike v cenah povzročajo zadržke, za vsakega pacienta predpisali zdravilo, za katero menijo, da je zanj najprimernejše,” odgovarja Fürst.

Obersnelova dodaja: “Doplačila v zdravstvu niso pravi način zmanjševanja stroškov predvsem zato, ker gredo na račun bolnih. Tukaj je torej kršeno pravilo solidarnosti, ki ga v zdravstvu zagovarjamo.”

Preberite še komentar novinarke Sergeje Hadner Hvala z naslovom Prihranki v žepe, ne v zdravstvo.

Komentarjev 4
  • mirko 12:14 06.november 2013.

    Ta zdravstveni sistem je kar se tiče financiranja preko zdravstvenega zavarovanja postavljen na glavo. Privatne zavarovalnice iz dodatnega zdravstvenega zavarovanja si na račun izgub pri obveznem zdravstvenem zavarovanju ustvarjajo velike dobičke. Iz dodatnega zdravstvenega zavarovanja bi morali biti pokriti določen ...prikaži večn procent vseh zdravstvenih storitev, naprimer 30 %. Sedaj pa imamo sistem, ki selektivno določa katere zdravstvene storitve so pokrite z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem, ve se v čigavo korist. V korist privatnih zavarovalnic.

  • puys 08:53 06.november 2013.

    Ta vlada še niti enega dobrega predloga ni spravila od sebe. Dol z vlado!

  • Pepe007 07:37 06.november 2013.

    Lahko si prepričan, da ne bo nihče odgovarjal. Sicer bi nekdo že odgovarjal za "Pri izračunih dodanih vrednosti so se zgodile napake, na katere nas je opozorila farmacevtska industrija”.