Slovenija
18 ogledov

Kot da je že drugi krog

danilo turk borut pahor predsedniÅ¡ka kampanja ljubljana foto zurnal24 Žurnal24 main
Sredstva. Türk sam in s posamezniki, Pahor išče sponzorje, Zver s podporniki.

Ta teden se ni le iztekel rok za odprtje transakcijskih računov za financiranje kampanj predsedniških kandidatov, ampak se je odprla tudi prva resnejša fronta.

Prvi Türkovi tisočaki

Kandidati, ki za kampanjo ne smejo porabiti več kot 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi, če pridejo v drugi krog pa lahko stroške povečajo za 0,15 evra, so večinoma že odprli račune. Od treh največjih favoritov je Danilo Türk na svoj račun že nakazal 3.000 evrov, Borut Pahor je na več podjetij v Sloveniji naslovil sponzorske prošnje in zdaj čaka na izplen, štab Milana Zvera pa bo kampanjo financiral večinoma iz lastnih virov in prispevkov podpornikov.

Profiliranje "nove" levice

Potem ko je predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik izjavil, da bodo te predsedniške volitve plebiscitarne, se je podobno kot na parlamentarnih volitvah decembra lani s pojavom Pozitivne Slovenije zgodil odmik SD oziroma tokrat predsedniškega kandidata Boruta Pahorja od tako imenovane “stare levice”.

Türk, ki sicer po raziskavah uživa največjo podporo, se je tako pozicioniral skrajno levo. SDS-ovemu Milanu Zveru je raziskava Vox populi ta teden pokazala 20,6-odstotno podporo volilcev, glavna bitka pa je videti, kot da se dogaja že v drugem krogu – med Pahorjem (27 odstotkov glasov) in Türkom (48,3 odstotka).

Poznavalci blizu Pahorjevega štaba sicer menijo, da tudi v zvezi borcev niso vsi na strani Türka, njegova podpora pa po nekaterih ocenah naj niti ne bi bila tako velika, kot jo predstavljajo analitiki – resnično močan predsedniški kandidat naj bi se moral ponašati z vsaj 50-odstotno podporo, ne pa z računanjem na uvrstitev v drugi krog.

Komentarjev 2
  • privat 08:32 30.september 2012.

    vsi ti kurci so za Haag...nekoč bo nekdo ustal in udaril po mizi...dost je!!

  • Trsten 13:13 29.september 2012.

    Oj, DanilĆetebe bo Zoki podprl iz Azurne obale. Tja se gre sončit. Dali mu bodo celico s pogledom na morje. To je vse kar zasluži tvoj veliki podpornik.Smrt fašizmu svoboda tebi in Zokiju. Dobro bi bilo, ...prikaži več da bi si delila celico, mogoče kakšen košček kruha še. Za ostalo se pa bosta itak pobila med seboj, ker sta moralna izprijenca.