Šport
33 ogledov

"Kot vsi, želim le nekaj zaslužiti"

stave, stavni listek EPA
Singapurski poslovnež Wilson Raj Perumal je v intervju za ameriško televizijsko mrežo CNN razkril, da je v 20 letih s prirejanjem izidov tekem zaslužil od pet do šest milijonov dolarjev (od 3,79 do 4,55 milijona evrov).

V svoji karieri športnega goljufa naj bi Perumal vplival na izide od 80 do 100 tekem. Kljub velikanskim zaslužkom od športnih goljufij pa sam, kot je še dejal, ni imel veliko od tega, saj je ves denar, ki ga je pridobil na ilegalen način, zapravil v igralnicah, na igre na srečo.

Devetinštiridesetletni singapurski Tamil je ob tem še dejal: "Ne obžalujem ničesar. To je bila le faza v mojem življenju, užival sem, veliko sem potoval po svetu. Imel sem se zelo dobro." Perumal trdi, da je vplival na razplet tekmovanj na poletnih olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu, prav tako pa je prirejal izide tekmovanj na poletnih olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti. V pogovoru sicer ni podrobno spregovoril, na izid katerih olimpijskih tekem je konkretno vplival.

"Pri nogometu ne gre več za šport, vse skupaj je bolj podobno velikemu poslu. In, kot vsi, želim le nekaj zaslužiti v tem poslu," je dejal. Po njegovih besedah je imel s kar 80 odstotki prirejenih tekem uspeh. "Občasno sem bil na klopi ter govoril igralcem, kaj naj naredijo, dajal sem navodila trenerjem. Tako enostavno je bilo vse skupaj," je pojasnil Perumal. Na koncu je bil celoten uspeh goljufije odvisen od igralcev, ali bodo upoštevali njegova navodila: "Pač to je bilo edino tveganje, povezano z igralčevim poštenjem in njegovo obljubo."

Pod policijsko zaščito

Singapurski državljan je trenutno na Madžarskem, kjer uživa policijsko zaščito kot posebni sodelavec policijskih preiskovalcev, ki preiskujejo nogometne prevare. Leta 2011 ga je prijela policija na Finskem, kjer je celo odslužil enoletno zaporno kazen od dveletne zaradi prirejanja izidov tekem v tamkajšnjem prvenstvu. Letos aprila je izdal avtobiografijo Kelong Kings, v katerih je popisal svoje začetke v azijskem športnem kriminalnem podzemlju. Singapurske oblasti zahtevajo njegovo izročitev zaradi prestajanja petletne zaporne kazni, ker je napadel policista zaradi parkirnega listka.

Perumal je pozornost medijev vzbudil tudi med svetovnim nogometnim prvenstvom v Braziliji, ko je pod velik vprašaj postavil edino zmago hrvaške izbrane vrste na mundialu. Večkrat za športne goljufije obsojeni Perumal je namreč na svojem Facebook profilu natančno napovedal, da se bo tekma Hrvaške in Kameruna končala z izidom 4:0 za hrvaško vrsto ter da bo v prvem polčasu Kamerun ostal z igralcem manj, kar se je po prekršku Alexa Songa v 40. minuti nad Mariom Mandžukićem tudi zares zgodilo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.