Slovenija
21 ogledov

KPK bo nadaljevala postopek zoper Zorana Jankovića

slovenija 16.04.14, Zoran Jankovic, seja preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju Anže Petkovšek
Po razveljavitvi poročila protikorupcijske komisije, kjer so Zoranu Jankoviću očitali več nepravilnosti, je komisija zdaj sporočila, da postopek nadaljevala.

Senat Komisije za preprečevanje korupcije je potrdil, da bo podobno kot v primeru prvaka SDS Janeza Janše, tudi v primeru prvaka PS Zorana Jankovića nadaljevali postopek nadzora nad njegovim premoženjskim stanjem iz leta 2013

Poročilo o premoženjskem stanju je vrhovno sodišče namreč razveljavilo, saj komisija Jankoviću ni dala možnosti izjasnite in so mu bile zato kršene ustavno zagotovljene pravice. Da se bo postopek nadaljeval oziroma da bodo poročilo Jankoviću pred javno objavo vnovič le poslali v izjasnitev, pa je po objavi sodbe navedel že predsednik komisije Boris Štefanec.

"Obveznost komisije v primeru, če želi svoje ugotovitve javno objaviti, je, da poročilo pošlje v izjasnitev," je pojasnil Štefanec in navedel, da v primeru, da bodo pri ponovni obravnavi ugotovili nepravilnosti bo Janković poročilo dobil v izjasnitev, sicer pa ne.

Kaj je KPK očitala Jankoviću?

Komisija pod vodstvom Gorana Klemenčiča je takrat pri Jankoviću, predsedniku Pozitivne Slovenije in ljubljanskem županu, ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah oziroma povečanju finančnih sredstev na bančnih računih (v vrednosti prek 2,4 milijona evrov).

Ugotovila je tudi, da je del finančnih prilivov nekaj več kot 200 tisoč evrov v obdobju štirih mesecev leta 2011 prispel na osebni bančni račun zavezanca iz naslova verižnih transakcij, ki imajo svoj začetek v podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana. Kot so poudarili, ta sredstva niso samo neprijavljena komisiji, ampak so tudi izrazito obremenjena s korupcijskimi tveganji, tveganji za nedovoljeno lobiranje, nasprotje interesov v najširšem smislu in sumi zlorabe položaja.

Komentarjev 2
  • dimnikar 09:12 24.julij 2015.

    Kje so zdaj komentarji, da se KPK spravlja samo na Ivana, na "svojega" Zorana pa ne? A?

  • s.i.k. 16:54 23.julij 2015.

    ..uf, da obstaja slikca brez delfinskega naSmeha....