Slovenija
29 ogledov

KPK je ladja, ki se potaplja

Slovenija 07.03.2014 Boris Stefanec, predsednik republike Borut Pahor je javnost Saša Despot
Anonimno pismo, ki nakazuje nevzdržne razmere na Komisiji za preprečevanje korupcije. Avtor pisma se je podpisal kot "zaposleni v KPK", s pimom se obrača na predsednika Pahorja, ki pa anonimnih pisem ne prebira.

"Anonimnih pisem v Uradu predsednika Republike Slovenije ne komentiramo. Urad predsednika RS v stikih z vodstvom KPK ureja izključno zadeve, ki izhajajo iz pristojnosti urada predsednika v odnosu do KPK. V postopke in vsebino dela KPK pa se urad predsednika ne vmešava," za Žurnal24.si odgovarjajo z urada predsednika Boruta Pahorja.

Že pred nedavnim praznovanjem 10-te obletnice Komisije za preprečevanje korupcije je s strani komisije na Pahorjev naslov namreč prispelo anonimno pismo s strani - kot se je podpisal - zaposlenega na KPK. V pismu je navedenih kup stvari, zaradi katerih naj bi se "ladja še hitreje potapljala".

Sprti med seboj

"Da je temu tako, je seveda odgovoren tudi nov predsednik Štefanec in njegova namestnika. Moja zamera gre tudi prejšnjemu senatu, ker so odšli kot so odšli in s pogledom nazaj mislim, da niso ravnali prav, čeprav sem jih takrat razumel. V mojih očeh pa ste najbolj Vi, predsednik republike. Ker pred tem za KPK in zaščito institucij pravne države niste storili NIČ, nato pa opravili tako izbiro in se preko svojega urada še sedaj vmešavate v delo neodvisnega organa," piše v anonimnem pismu.

Avtor navaja, da so predsednik, namestnik in namestnica sprti med sabo in da tega niti ne skrivajo. Zaposlenim naj bi bilo nerodno, ko se prepirajo in celo žalijo med sabo. "Predsednik Štefanec ni dorasel svoji funkciji. Ne vemo ali bi ga pomilovali ali mu zamerili. Njegova ravnanja in odnos do zaposlenih se gibljejo “od prijaznega, a malce dementnega dedka” do “paranoidnega avtokrata, ki ima oblast in zaslombo”.
Namestnik naj bi bil brez pravih idej, ki predvsem jamra, da je bil na prejšnjem položaju bolje plačan. "Namestnico pa sta dva moška v senatu izključila od vsega začetka. Je sicer edina z iniciativo, vendar v sporu z mnogimi zaposlenimi." Sej je na KPK-ju po pisanju avtorja bistveno manj kot prej, ko so jih imeli dvakrat na teden, zdaj jih pa tudi po ves mesec ni. "Večina zaposlenih nas ali jih dela neprimerno manj kot kadarkoli prej."

Število prijav upada, delajo manj

Anonimni avtor navaja tudi, da je število prijav padlo pod vsako mejo, še bolj pa reševanje teh prijav. Tudi sodelovanja s tožilstvom, policijo in drugimi organi naj bi se najmanj prepolovilo, medtem ko so strokovna srečanja z drugimi organi ali tujci prava strokovna sramota. "Predsednik Štefanec daje na sestankih, kolegijih in tudi sejah nerazumne in včasih prav smešne predloge, vmes pa pogosto navrže, kako kaj moramo ali ne smemo narediti, ker so mu tako naročili direktno iz Urada Predsednika Republike."

Pošiljatelj pisma poudarja še, da imajo na komisiji vse pogosteje občutek, da predsednika usmerja nekdo od zunaj.

Komentarjev 2
  • Jagijagi1 09:57 03.oktober 2014.

    Na zdravje g. Štefanec!

  • sweetdogs 17:32 02.oktober 2014.

    Verjetno ni daleč od resnice. Samo pogledaš ga pa ti je jasno, da ne ve točno kaj naj bi na tej funkciji počel. Nastavljena lutka. Samo bleda senca proti Klemenčiču. To je verjetno tudi namen. Da vpliv KPK-ja zbledi.