Slovenija
23 ogledov

KPL sploh nima denarja za sol

KPL Boštjan Tacol
Nepripravljeni. Župan išče rešitev za zimsko službo.

Mestna občina Ljubljana (MOL) ima s KPL veljavno koncesijsko pogodbo za vzdrževanje cest, tudi za zimsko službo, na MOL odgovarjajo na vprašanje, ali so pripravljeni na zimo, čeprav KPL – s svojo “mamo” Cestnim podjetjem Ljubljana (CPL) je v finančnih težavah – ne bo mogel izpolniti pogodbenih obveznosti. KPL sicer za zdaj te izpolnjuje redno in v celoti.

Sol bi kupil Janković

Izvedeli smo, da v KPL sploh niso naročili soli za zimo, ker zanjo nimajo denarja, saj je podjetje finančno izčrpano. Imajo le še lanske zaloge, okoli 600 ton, čeprav jih za normalno opravljanje zimske službe v MOL potrebujejo pet tisoč ton. Zato je ena od možnosti, da bi Zoran Janković sol kupil prek občinskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo.

Ljubljanski župan je že pred časom napovedal: “Če se bodo finančne težave CPL nadaljevale, bomo prisiljeni poiskati drugo rešitev, morda v okviru občinskih javnih podjetij, ki bi prevzela še vzdrževanje cest.” Razmišljal naj bi tudi o nakupu KPL, če se to ne bo zgodilo, pa bi lahko ustanovili nov KPL, ki bi opravljal zimsko službo.

Rešitev, če bi šel CPL v stečaj

Težava je v tem, ker CPL noče prodati KPL. Kot je za Finance izjavil predsednik upravnega odbora CPL Stanko Petrič, bi KPL prodali le, če ne bi bilo mogoče drugače rešiti CPL. To ima zaseženo mehanizacijo in tovornjake, je brez soli in nafte, kar pomeni, da je odvisen od KPL, ki ima svojo mehanizacijo, ki ni zarubljena.

Če bi šlo CPL v stečaj, bi se težave rešile in bi 700 delavcev opravljalo zimsko službo z mehanizacijo, ki jo KPL ima, pravi poznavalec. Dodaja, da je težava tudi zaradi neplačanih podizvajalcev. Ti bi v nov posel šli le, če bi dobili garancijo MOL.

Komentarjev 7
  • Dragica Omahna 19:28 01.oktober 2012.

    he he, mamo tok stroke, da bodo kar iz njihovih glav sol pobrali, pa je bo dovolj :)

  • Mateja Vezjak 12:19 30.september 2012.

    Direktorji so pobrali denar

  • wolfyy 09:54 30.september 2012.

    imam boljšo rešitev: soli se sploh ne nabavi. dobre gume na avto in dobre čevlje, ter pamet v glavo, kdor kombinacije teh 3 stvari nima pa naj uporabi alternative, pa čeprav vzame dopust. ceste morajo biti prevozne s tem se ...prikaži več strinjam...pod besedo prevozne štejem tudi 10cm snega na vozišču! ne pa da se vozim po tonah soli...pločniki v LJ so pa razred zase, vedno iščem sneg za hodit po njemu, ker enostavno po tisti soli mi je škoda se sprehajat.