Slovenija > Črna kronika
58 ogledov

Kradejo dopoldan in popoldan, vlamljajo skozi balkonska vrata in okna

Vlomi PU Kranj
Gorenjski policisti so do oktobra letos obravnavali preko 650 vlomov v objekte, v zadnjem obdobju največ dopoldan in popoldan, ko je dan že bistveno krajši in so oškodovanci še odsotni od doma.

Največkrat tatovi vlamljajo v stanovanjske hiše in vikende ter v vozila.

Stanovanjske hiše so bile tarča storilcev v približno tretjini vseh vlomov, delež vlomov v vikende je približno deset odstoten, prav tak tudi delež vlomov v vozila. Ostalo predstavljajo vlomi v stanovanja in kleti v blokih, trgovine, gostinske lokale in kioske, sporočajo gorenjski policisti.

V stanovanjskih blokih največkrat vlomijo v pritličju in višjih nadstropjih

V blokih nepridipravi največkrat vlamljajo v stanovanja v nižjih in višjih nadstropjih. Stanovanja nižje so lažje dosegljiva, višje pa bolj umaknjena.

Policisti ugotavljajo še, da so slabše varovane tudi kleti v nekaterih stanovanjskih blokih, predvsem tam, kjer se bloki ne zaklepajo ali pa so predmeti v kleti zavarovani samo z obešanko.

Kombinacija obojega je najmanj varna, kar je bilo v nekaj primerih ugotovljeno tudi na Jesenicah, ko je neznani storilec z nasilnim odpiranjem vlomil v več slabo varovanih kleti v blokih in odtujil nekaj predmetov.

Na Gorenjskem največ vlomov na obrobju Kranja, najmanj v Tržiču

Največ vlomov je na Gorenjskem na obrobnih naseljih Kranja, najmanj v Tržiču, z vlomi v vikende pa sta najbolj obremenjena Bled in Bohinj.

Storilci vlamljajo skozi vrata – največkrat skozi balkonska, skozi okna ali pa v objekt vstopijo z drugačnim premagovanjem ovir, najpogosteje preko vikendov. Najbolj kritičen čas je med 8. in 12. uro ter 16. in 20. uro.

Ta čas je povezan z odsotnostjo ljudi z doma, popoldan pa tesno tudi s krajšim dnevom.

Največkrat sta bila odtujena zlatnina in denar.

Če vam vlomijo, ne vstopajte v prostor

Policisti svetujejo, da jih je treba v primeru vloma takoj poklicati. V prostor pa ne vstopati, ker je storilec lahko še v objektu, uničite pa lahko tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja
storilca kaznivega dejanja. 

"Dogaja se, da oškodovanci že ob pogledu na vhodna vrata ugotovijo, da je bilo v njihovo stanovanje vlomljeno, pa vseeno vstopijo vanj in pregledujejo, kaj je bilo odtujeno, seštevajo za koliko so bili oškodovani, sproti pa uničujejo še sledi. Oškodovanci naj raje počakajo pred vrati in do prihoda policije opazujejo prostor in okolico ter na primer navežejo stik z bližnjim sosedom, …" so še sporočili gorenjski policisti.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Ferluci 07:38 16.november 2015.

    Zelo 'močan' članek. Sicer pa iz izkušenj vem, da policija vlomov ne jemlje preveč resno. Je pa verjetno pomembno, komu vlomijo. Tam se bolj potrudijo.