Šport > Nogomet
64 ogledov

Kradel tudi žrtvam potresa

jack warner EPA
Preiskava nepravilnosti, v katere je bil vpleten nekdanji podpredsednik Mednarodne nogometne zveze Jack Warner, dobiva nove razsežnosti. Priljubljenemu politiku z otoškega Trinidada in Tobaga, nekdanjemu predsedniku nogometne zveze Severne in Srednje Amerike ter Karibov, očitajo, da se je okoristil z denarjem za žrtve potresa na Haitiju.

Britanska radiotelevizija BBC je pridobila zanesljive podatke, da so se ameriški preiskovalci dokopali tudi do utemeljenih sumov, da naj bi bil 72-letni Jack Warner vpleten tudi v izginotje večjih zneskov gotovine, ki je bila namenjena solidarnostni pomoči žrtvam rušilnega potresa na Haitiju. Denarna pomoč ni nikoli prišla na Haiti, ampak je poniknila na zasebnih računih.

Šlo je za pomoč Južnokorejske nogometne zveze in Fife v višini 750.000 ameriških dolarjev (672.000 evrov), ki so ga leta 2010 namenili Haitijcem. Kot posrednik se je pojavil Warner, ki je denar dvignil, a ga žrtvam ni izročil.

Warnerja že sumijo, da so mu Južnoafričani izplačali podkupnino v višini deset milijonov dolarjev (8,8, milijona evrov). Šlo naj bi za poplačilo "usluge" pri Warnerjevem lobiranju za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2010 v Južnoafriški republiki. Transfer se je izvršil prek Fife. Denar naj bi bil namenjen pomoči "afriški diaspori oziroma dediščini na Karibih" za razvoj nogometa, a je končal na zasebnem računu Warnerja. Nogometni center, ki naj bi bil zgrajen s tem denarjem, pa ne služi svojemu namenu, je v zasebni lasti Warnerja, center pa služi kot prizorišče različnih zabav, porok, proslav, političnih zborovanj, le nogometu ne.

Ameriške pravosodne oblasti zahtevajo Warnerjevo izročitev, saj mu v ZDA grozi sodni postopek zaradi korupcijskih obtožb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.