Slovenija > Črna kronika
180 ogledov

Kradli avtomobile in jih razstavljali

Dejan Garbas, Valter Zrinski PU Ljubljana
Skupina treh osumljencev je na območju celotne države izvajala tatvine avtomobilov in preprodajala avtomobilske dele.

Kriminalisti PU Ljubljana so zaključili več mesecev trajajočo preiskavo tatvin avtomobilov. V kriminalni združbi so delovali trije osumljenci, 45-letni moški, ki je bil vodja in je usmerjal druga dva moška, ter 26- in 55-letna moška. Osumljeni 45-letnik je dele skrival na več različnih lokacijah in dele prodajal tudi prek podjetja, v katerem je bil zaposlen. Ostala dva aktivna člana hudodelske združbe sta neposredno izvrševala kraje po večjih slovenskih mestih, pri čemer sta iskala posebne lokacije in si pomagala s pomočjo specialnih pripomočkov. Povzročili so za več kot 200.000 evrov materialne škode, je povedal Valter Zrinski, vodja oddelka splošne kriminalitete na PU Ljubljana. 


Gre za tri specialne povratnike, ki so bili večkrat obravnavani in pravnomočno obsojeni. V zaključni akciji je bilo opravljenih 13 hišnih preiskav na 10 lokacijah, v okviru katerih je bilo zaseženih veliko delov vozil. Nekateri najdeni deli so imelo delno ali v celoti odstranjene označbe, ki bi omogočale sledljivost delov. Trojica je kradla vozila srednjega in delno višjega cenovnega razreda, med katerimi prevladujejo vozila Renault, Volkswagen, Škoda in Audi. 

V zaključni akciji sta bila procesirana 45-letni vodja združbe in 55-letni moški, medtem ko je 26-letni osumljenec pred časom umrl. Moška sta osumljena 39 kaznivih dejanj prikrivanj in veliki tatvin. Zoper oba je bil odrejen pripor. Grozi jima kazen do 8 let zapora. 

 

 

 

 

 

 


Dejan Garbajs, vodja sektorja za splošno kriminaliteto GPU je povedal, da slovenska policija dnevno išče približno tri motorna vozila, letno pa med 900 in 1300 vozili. Lani so iskali 915 motornih vozil (zajeta so vsa vozila, ki se smatrajo za motorna), od tega 545 osebnih avtomobilov, 170 koles z motorjem in 88 motornih koles ter 59 tovornih vozil, preostalo predstavljajo motorna vozila drugih vrst. V primerjavi z letom 2014 to pomeni 22,13% upad vseh odtujenih motornih vozil oziroma 29,22% zmanjšanje števila odtujenih osebnih avtomobilov.

V letu 2016 (do oktobra 2016) beležimo 11,2% porast števila odtujenih motornih vozil oziroma 10,5% porast odtujenih osebnih avtomobilov v primerjavi z enkami obdobjem lani. 

Med vozili, ki so najpogosteje ukradena v letu 2015, so vozila proizvajalcev Volkswagen (151) in Renault (138), ki se izmenjujeta na prvem mestu, sledijo pa BMW (65), Audi (45), Škoda (22), Fiat (16). Avtomobili se običajno ne prodajajo naprej celi, ampak po delih. Storilci dele prodajajo tudi prek spletnih oglasov. 

 

 

 

 

 

 

 

Čeprav se proizvajalci trudijo čim bolj zaščititi avtomobile, tatovom slej ko prej uspe ugotoviti, kako izvesti tatvino. Tovarniško vgrajena zaščita osebnih vozil zajema blokado motorja, lahko patudi  alarmni  sistem. Pri tem je treba poudariti, da morajo imeti vsa vozila na evropskem trgu od leta 1998 že tovarniško vgrajen sistem blokade motorja, ki naj bi preprečil oziroma otežil agon motorja vozila brezoriginalnega   kontaktnega  ključa.  Poleg  navedene zaščite pa nekateri proizvajalci vozil dodatno ponujajo še alarmne sisteme za bolj celovito zaščito vozila. Slabost tovarniško vgrajenih varovalnih sistemov ni v slabi kvaliteti, temveč v njihovi razširjenosti.

Storilci namreč izkoriščajo dejstvo, da proizvajalec vozil izdela večjo količino vozil, ki vsebujejo enak sistem zaščite. V primerih vozil VW je npr. enak sistem vgrajen še v vozila Audi, Seat in Škoda. Zaradi večje razširjenosti enega sistema varovanja storilci lažje ugotovijo način tatvine. S prirejenimi oziroma posebej izdelanimi elektronskimi pripomočki storilci nato zaobidejo serijsko vgrajen varovalni sistem.

Policija svetuje

Policija svetuje, da bodoči kušci vozila in rezervne dele kupujejo pri pooblaščenih prodajalcih motrnih vozil in naj jih na servise vozijo k pooblaščenim serviserjem. Več informacij o tem, kako poskrbeti za varnost avtomobila pa so objavili tudi na spletni strani policije. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 22:50 13.oktober 2016.

    oškodovanci seveda jožek policija ha ha je dobila svoje ti pa se jebi

  • Žurnalček 18:16 13.oktober 2016.

    Stari znanci Policije ! Kolk časa bi šele lahko kradli , da jih niso poznali ?? A ne znate, ko barabe pridejo iz aresta , prekontrolirat , če se zopet ukvarjajo s starim poslom?

  • allstarr111 11:48 13.oktober 2016.

    Kaj pa imena ? A jih bodo mogle oškodovanci povedat al kaj ?