Avto
89 ogledov

Najpogostejše zvijače cestnih tolp v Sloveniji

policija prodaja avtomobile Saša Despot
S pristopom Slovenije v Schengensko območje, predvsem pa v zadnjih letih policisti na počivališčih avtocestnega križa na relaciji Italija - Madžarska in Avstrija - Hrvaška zaznavajo povečano število kaznivih dejanj tatvin in drznih tatvin (tatvin goriva, gum, tovora, predmetov iz vozil...).

Na območju slovenskega avtocestnega križa in v njegovi neposredni okolici storilci kaznivih dejanj tatvin in drznih tatvin uporabljajo različne načine storitve. Na počivališčih na razne načine zavajajo oškodovance in v trenutku, ko pritegnejo njihovo pozornost, sostorilci izvršijo tatvino predmetov (torbic, telefonov, denarnic, itd.) iz vozila.

Na policiji so za zurnal24.si pojasnili, da se še vedno pojavljajo primeri, ko poskušajo tujci na počivališčih ob avtocestah pritegniti pozornost drugih udeležencev v prometu in jim v nadaljevanju prodati lažno blago, ponaredke (lažen zlat nakit iz medenine) ali pa omenjeno situacijo izkoristijo za to, da iz vozil odtujijo predmete, kot so torbice, denarnice, GSM telefone, ipd.

Pnevmatiko preluknjajo tako, da se mora žrtev ustaviti na cesti

Prav tako poznajo primere, ko storilci na počivališču ali na bencinskem servisu preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se kasneje, ko se oškodovanec nekaj kilometrov naprej na  avtocesti  ustavi  zaradi  izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za oškodovancem in z izgovorom nudenja pomoči izvršijo tatvino iz vozila.

V nočnem času storilci pogosto izkoristijo odsotnost voznikov osebnih ali tovornih vozil tako, da vlomijo v vozila in kabine tovornih vozil in iz njih odtujijo različne predmete. Prav tako policija beleži primere, ko so bila kazniva dejanja izvršena v času, ko so vozniki počivali v svojih vozilih. Običajno navedena kazniva dejanja izvršuje več storilcev hkrati, njihove naloge pa so pri tem deljene. Pogosto tovrstna kazniva dejanja izvršujejo tuji  državljani različnih narodnosti. Kot žrtve kaznivih dejanj se pojavljajo tako državljani Slovenije kot tudi tujci, ki potujejo skozi
Slovenijo.

Policija svetuje previdnost

Policija zato svetuje voznikom in potnikom, da pri postankih na avtocestnih počivališčih ves čas postanka posvečajo ustrezno pozornost na svoje vozilo in predmete v njem. Svetujejo, da vozilo, v kolikor se oddaljijo od njega, zaklenejo, vrednejših predmetov, kot so prenosni računalniki, denarnice in telefoni, pa ne puščajo na vidnih mestih v vozilu. V primeru poskusa zaustavitve s strani nepoznanih oseb med vožnjo po avtocesti pa, že zaradi same prometne varnosti, tako zaustavljanje odsvetujejo.

V primeru, da v tujini postanete žrtev kaznivega dejanja je prav tako pomembno, da o kaznivem dejanju čim hitreje obvestite pristojno policijo ter ji posredujete čim več podatkov o storilcih, vozilu in smeri bega storilcev. Na policiji poudarjajo, da se v primeru, ko oškodovanci ostanejo brez dokumentov in finančnih sredstev v tujini, lahko za pomoč obrnejo na diplomatsko predstavništvo  Slovenije v državi, kjer so bili oškodovani.

Udeležence v prometu pozivajo, da v primeru, ko na počivališčih ali sami avtocesti opazijo sumljive osebe, ki se pretvarjajo, bodisi da potrebujejo pomoč, bodisi da želijo nuditi pomoč, s ciljem izvrševanja kaznivih dejanj, to nemudoma sporočijo policiji na telefonsko številko 113 ali anonimno telefonsko številko 080 1200.

Komentarjev 4
  • h3o 12:38 04.julij 2015.

    katere so pa najpogostejše zvijačepolitičnih tolp v sloveniji?

  • mph 10:45 04.julij 2015.

    Hmm, ni mi jasno, zakaj bi ti slabo zamenjal s še slabšim? :-)

  • h3o 10:31 04.julij 2015.

    res je pa tudi to, da je potrebno prepovedati islam in uvesti JJ diktaturo