Magazin > VIP
58 ogledov

Kralj Felipe sestri odvzel naziv

Cristina Inaki Urdagarin EPA
Španski kralj Felipe VI. je svoji sestri princesi Cristini, ki je obtožena poneverbe denarja, povezane s posli njenega soproga Inakija Urdangarina, odvzel naziv vojvodinje Palme de Mallorce.

V uradnem listu, ki je izšel danes, je objavljen "ukaz njegovega kraljevega veličanstva o odvzemu naziva vojvodinje Palme de Mallorce njenemu visočanstvu princesi Cristini," je zapisano v izjavi španske kraljeve palače.

49-letni Cristini je naziv vojvodinje leta 1997 podelil njen oče, kralj Juan Carlos. Cristina je sicer šesta v vrsti za španski prestol.

Princesa Cristina, ki je prva članica španske kraljeve družine, ki ji sodijo, se je v afero zapletla skupaj s svojim soprogom, nekdanjim rokometašem, 47-letnim Urdangarinom. Ta si je z nekdanjimi poslovnimi partnerji nezakonito pridobil za dobrih šest milijonov evrov javnega denarja.
Urdangarin je bil predsednik neprofitne ustanove Noos, skupaj s Cristino pa sta vodila ločeno podjetje, ki naj bi dejansko služilo za namene odtekanja denarja iz Noosa. Par naj bi poneverjena sredstva med drugim koristil za prenovo domovanja v Barceloni, tečaj salse in druge zasebne aktivnosti.

Cristina je v času preiskave na vsa vprašanja odgovarjala, da ne ve oziroma ni vedela ali pa da se ne spomni. Njeni odvetniki zatrjujejo, da je nedolžna, saj je v urejanju finančnih zadev le zaupala svojemu soprogu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.