Šport
28 ogledov

Kralji na prvi tekmi le vaba v akvariju Morskih psov

Marleau Quick vratar golman San Jose Sharks Los Angeles Kings liga NHL Reuters
San Jose Sharks so začeli svoje maščevanje Los Angeles Kings, in potem ko jih je pred enim letom v končnici v obup spravljal Jonathan Quick, so soigralca slovenskega reprezentanta Anžeta Kopitarja tokrat preluknjali na prvi tekmi (6:3).

Na odprtju letošnje končnice lige NHL so San Jose Sharks v zahodni konferenci proti Los Angeles Kings jasno pokazali, da so tudi tokrat pripravljeni na hud boj. Tomáš Hertl in Raffi Torres sta bila med strelci prvič kot soigralca v San Joseju, ki je goste in predvsem vratarja Jonathana Quicka povsem preluknjal s kar šestimi zadetki.

"Imeli smo nekaj sreče s tistimi nekaj goli," je priznal kapetan Joe Thornton. "Bila je čudna noč." Thornton je že v enem od prvih napadov načel Quicka, pridružila sta se mu tudi Patrick Marleau in Marc-Edouard Vlašić. Quick, ki je tako blestel v seriji s sedmimi tekmami v lanski sezoni (LA je napredoval v konferenčni finale), je bil popolnoma nemočen in pred zadnjo tretjino dobil že pet golov brez odgovora soigralcev. Antti Niemi je na drugi strani ubranil 31 strelov.

Debitant v gol

Quick je prvič v karieri dobil tri gole že v prvi tretjini, kar dva v zadnji minuti. Pred zadnjo tretjino ga je zamenjal debitant v končnici Martin Jones in Quick je lahko s klopi videl, kako so soigralci na ledu le pokazali nekaj življenja in se zgolj navidezno vrnili v tekmo z goli Jaka Muzzina (podaja Kopitarja), Slave Vojnova in Trevorja Lewisa. Še preden bi postalo zares vroče, je Brent Burns v prazno mrežo zabil zadnji gol večera, San Jose pa se je veselil še 17. zmage domačega moštva na zadnjih 18 medsebojnih tekmah.

"Preprosto od samega začetka nismo bili pripravljeni na igro. Igrali smo tako, kot je ugajalo njim, takšen bi tudi moral biti rezultat," je bil poklapan kapetan gostov DustinBrown, ki ga s soigralci čaka še veliko dela pred nedeljsko drugo tekmo. Nekaj sreče mu je pred tekmo vseeno prinesla žena Kati, ki je povila njegovega drugega sinaZanaMichaela.

Zelo osebno za Hertla

San Jose je lahko ravno za to tekmo znova računal na Torresa in Hertla, ki je igral šele tretjič od kontroverzne poškodbe, ki mu jo je 19. decembra s kolenom zadal prav Brown. Domači so se osovraženemu LA oddolžili na najboljši možni način in povsem zagospodarili v prvih dveh tretjinah, goli pa so padali z vseh položajev za zmago nad nekdanjimi prvaki z več kot zadetkom razlike prvič po 7. novembru 2011.

Kopitar Vojnov Muzzin San Jose Sharks Los Angeles Kings liga NHL | Avtor: Reuters Reuters
"Menim, da je tudi naš vratar nekajkrat zares dobro ubranil v tistih dveh tretjinah, da nas je zadržal spredaj," je priznal trener domačih Todd McLellan. Hertl je dobil največje zadoščenje, pred začetkom serije je javno govoril o tem, kako ne mara Kopitarjeve ekipe in da bo tekme z njimi zaradi poškodbe jemal zelo osebno.

Izpad elektrike, tišina hitro v delirij

Zgodba se vleče še iz lanske serije, ko je vodstvo tekmovanja Torresa suspendiralo za udarec v glavo Jarreta Stolla, pri ekipi Sharks pa še zdaj menijo, da kazen ni bila pravična. V SAP Centru se je tretja serija med kalifornijskima rivaloma v zadnjih štirih letih začela z izpadom elektrike, tik preden sta se ekipi začeli ogrevati na ledu. Toda moštvi sta po petih minutah vseeno pridrsali na ledeno ploskev, a v popolni (glasbeni) tišini.

Prav nič tišine pa kasneje ni bilo na tribunah, kjer so domači privrženci z brisačami v rokah zahtevali skalp in kričali "Beat L. A.! Beat L. A.!". Kasneje se je na tribunah seveda začel delirij, ostri starti so leteli na vse strani, trije ploščki so končali v mreži gostov, Mike Brown pa je po sodnikovem žvižgu v Quicka potisnil Vojnova.

Prvaki izgubili po treh podaljških

"To je hokej v končnici. Moramo priti do mreže in spraviti ploščke vanjo. To sem storil," je bila Brownova razlaga. San Jose je povedel po strelu Joeja Pavelskega, ki ga je v mrežo preusmeril kapetan Thornton. Akcijo je s požrtvovalno akcijo pripravil Burns, ki je rešil plošček pred nedovoljenim dolgim strelom.

Domači so imeli v zaključku prve tretjine tudi nekaj sreče, ko so zabili dva gola v manj kot minuti. James Sheppard je zgrešil udarec "na prvo", plošček pa je prišel točno do Hertla, ki ga je pospravil v mrežo za 2:0, a 51,7 sekunde pred koncem tretjine še ni bilo konec slavja. Marleau je namreč 3,2 sekunde pred prvim odhodom na odmor zaključil akcijo dveh na enega z Mattom Nietom, ki se je namesto udarca odločil za podajo Marleauju za njegov 58. gol v končnici.

Na drugih tekmah so St. Louis Blues doma po treh podaljških premagali branilce naslova Chicago Blackhawks, mož odločitve je bil Alexander Steen, ki je zadel po 26 sekundah zadnjega podaljška. Colorado Avalanche so bili s 5:4 po podaljšku boljši od Minnesote Wild, Paul Stastny je ob odločilnem golu zabil še enega in dodal podajo, New York Rangers pa so s 4:1 odpravili Philadelphio Flyers. Brad Richards je dosegel gol in dve podaji za domače.

Liga NHL, končnica, rezultati:

Zahodna konferenca

San Jose Sharks : Los Angeles Kings 6:3 (3:0, 2:0, 1:3) /1:0/
Thornton (4), Hertl (20), Marleau (20), Torres (33), Vlašić (37), Burns (60); Muzzin (43), Vojnov (47), Lewis (54) 
Kopitar (Kings) podaja in šest strelov v 19:30 minute
.

St. Louis Blues : Chicago Blackhawks 4:3** /1:0/
Colorado Avalanche : Minnesota Wild 5:4* /1:0/

Vzhodna konferenca

New York Rangers : Philadelphia Flyers 4:1 /1:0/

* – po podaljšku
** – po treh podaljških
/X:Y/ – v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.