Kranj
189 ogledov

Kranj na poti k podnebni nevtralnosti tudi s podporo zdravstvenega ministrstva

Kranj Profimedia
Mestna občina Kranj (MOK) je prejela pomembno podporo Ministrstva za zdravje za svoje ambiciozne cilje podnebne nevtralnosti.

V pismu podpore, ki ga je podpisala ministrica Valentina Prevolnik Rupel, je zapisano, da bo ministrstvo aktivno podpiralo uresničitev podnebnih ciljev Kranja. "Želimo vam čim bolj uspešno in hitro pot do podnebne nevtralnosti," piše v pismu, ki ga je MOK prejela med skoraj 50 drugimi organizacijami, ki so se zavezale k sodelovanju. Ministrica je v svojem pismu izpostavila pomen zmanjšanja ogljičnega odtisa zdravstvenega sektorja. "Zdravstveni sistemi prispevajo k deležu ogljičnega odtisa, hkrati pa se morajo soočati s posledicami teh vplivov na zdravje prebivalstva," je zapisala. Ekstremni vremenski dogodki, vektorske bolezni in onesnažen zrak so le nekateri izzivi, s katerimi se sooča zdravstveni sistem zaradi podnebnih sprememb.

Ministrstvo že izvaja ciljno usposabljanje za upravljanje z energijo in uvaja napredne ukrepe za razogljičenje zdravstvenega sistema. Junija bo na Brdu potekala konferenca "Zdravstvo po zeleni poti", kjer bodo celostno obravnavali izzive in priložnosti razogljičenja zdravstvenega sistema v Sloveniji. Poleg tega pripravljajo javni razpis za ciljni raziskovalni projekt, ki bo vključeval analizo ogljičnega odtisa slovenskega zdravstvenega sektorja in strategijo za njegovo zmanjšanje.

Kranj je sicer eno od 112 mest, ki jih je Evropska komisija izbrala v Misijo podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. V preteklem letu so v MOK, v sodelovanju s ključnimi deležniki, pripravljali podnebno pogodbo – nabor ukrepov in finančni načrt za njihovo izvajanje. Podnebno pogodbo so v Bruselj oddali 13. marca 2024, konec aprila pa so od konzorcija NetZeroCities prejeli odlično novico, da podnebna pogodba izpolnjuje vsa merila in gre neposredno v pregled Evropski komisiji. "Veseli nas, da si Mestna občina Kranj prizadeva za zmanjšanje ogljičnega odtisa in je bila uspešna tudi na pozivu Evropske komisije za 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest v EU do leta 2030," je dejala ministrica.

S pismom podpore se je Ministrstvo za zdravje tako pridružilo številnim podjetjem in organizacijam iz Kranja in okolice, ki so podpisale zavezo za uresničitev podnebnih ciljev. "Zavedamo se, da so za ustvarjanje trajnostne prihodnosti nujno potrebna prizadevanja vseh deležnikov," je zapisala Prevolnik Rupel. MOK sicer pričakuje, da bo jeseni pridobila tako imenovani mission label, ki potrjuje, da so na pravi poti pri uresničevanju svojih načrtov.

Podpis zaveze z ukrepi za dosego ciljev, finančno konstrukcijo in prizadevanjem za podnebno nevtralnost v Kranju OKOLJE Kranj Že skoraj 50 partnerjev za podnebno nevtralnost
Komentarjev 1
  • Ender3 12:38 21.maj 2024.

    Kranj se medijsko vedno bolj popularizira..Čestitke kranjčanom. !