Kranj
1127 ogledov

Krasna izkušnja za Kranj!

Dvodnevni forum Bridge for Cities UNIDO na Dunaju, Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj
Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in vodja Urada za razvoj, pametno skupnost in projekte Tomaž Lanišek sta bila na dvodnevnega forumu Bridge for Cities na Dunaju.

Župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec se je na povabilo Organizacije Združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO) udeležil dvodnevnega foruma Bridge for Cities na Dunaju in kot edini predstavnik iz Slovenije sodeloval tudi v eni od razprav s še drugimi sedmimi župani. Spremljal ga je tudi vodja Urada za razvoj, pametno skupnost in projekte Tomaž Lanišek. Do Dunaja sta v skladu z načeli trajnostne mobilnosti pripotovala z električnim avtomobilom, enim iz voznega parka, ki so ga v okviru projekta Električna mobilnost v MOK že zamenjali za eno od vozil na fosilni pogon. Tudi ta projekt, ki poleg menjave celotnega voznega parka uprave MOK in javnih ustanov ter polnilnicami zanje, vzpostavlja še javne e-polnilnice in sončne elektrarne na strehah javnih zavodov, je med drugim predstavil župan v ponedeljek popoldne na razpravi z naslovom 'Spodbujanje inovacij in partnerstev za ničogljični promet'.  V njej je sodelovalo še sedem drugih županov – iz Združenega kraljestva, Jordanije, Armenije, Filipinov, Malavija in Kambodže, pa tudi Markus Lewe, župan nemškega Münstra, ki je prav tako kot Kranj eno od mest v Misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do 2030.

Dvodnevni forum Bridge for Cities UNIDO na Dunaju, Mestna občina Kranj | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

Tema letošnjega foruma Bridge for Cities, ki ga zadnjih nekaj let prireja UNIDO, je bilo pospeševanje podnebnih ukrepov z urbanimi inovacijami in v dveh dneh se je zvrstil res pester program in številne nove priložnosti za sklepanje partnerstev med mesti. "Res odličen dogodek in krasna izkušnja! Domov prihajam s številnimi dobrimi idejami in predvsem motiviran, ker sem se lahko na primerih nekaterih drugih mest prepričal, da so pri zelenem prehodu uspeli tudi z ukrepi, ki so se na začetku zdeli skorajda neverjetni, celo radikalni. Verjamem, da bomo zrelost pokazali tudi v Kranju, ko bodo potrebne prilagoditve, vendar pa nam bodo prihodnje generacije in okolje zagotovo hvaležni," je povedal župan Rakovec.

Dvodnevni forum Bridge for Cities UNIDO na Dunaju, Mestna občina Kranj | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

Udeležencem foruma, ki so na Dunaj prišli z vseh koncev sveta, je v razpravi predstavil, kako v Kranju menjajo vozila z notranjim izgorevanjem z e-vozili, postavljajo sončne elektrarne in e-polnilnice, vključujejo električne avtobuse v mestni promet ter gradijo polnilne postaje in hranilnike električne energije prek javno-zasebnih partnerstev oziroma s pomočjo subvencij, pa tudi, kako bodo tudi s pomočjo pametnih rešitev poskušali v Kranju kar najbolj razogljičiti promet. Izpostavil je prihranke CO2, ki jih bo Kranj dosegel s temi ukrepi, napovedal pa nove nakupe e-avtobusov in vozil na vodikov pogon, nove sončne elektrarne na javnih ustanovah ter tudi spodbujanje zasebnih lastnikov nepremičnin k tej investiciji.

Dvodnevni forum Bridge for Cities UNIDO na Dunaju, Mestna občina Kranj | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

Drugi dan foruma je minil predvsem v razpravah o konkretnih dejanjih in partnerstvih, ki so nujna za mesta pri njihovih prizadevanjih proti podnebnim spremembam, zlasti o možnih načinih financiranja preobrazb urbanih politik in prostorov, tako da so svoje izkušnje in nasvete podajali tudi številni predstavniki finančnih ustanov in strokovnjaki. "V rokah imamo škarje in platno, zdaj tudi čedalje več idej in receptov, kako uspešno izpeljati zeleni prehod. Upam in verjamem, da lahko pri tem računamo tudi na podporo gospodarstva, javnih in zasebnih institucij ter seveda občank in občanov. Imamo sedem let, da postanemo podnebno nevtralno in pametno mesto in naj ne ostane samo pri pravljičnem številu, pač pa v Kranju spišimo pozitivno zgodbo, ki bo v navdih tudi drugim mestom blizu in daleč," je pozval župan Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.