Kranj
7836 ogledov

V kranjski občini odprli prvi prenovljeni most po lanskih poplavah

Odprtje prenovljenega mostu v Besnici po poplavah 2023, Mestna občina Kranj Arhiv Mestne občine Kranj
Župan Mestne občine Kranj (MOK) Matjaž Rakovec in predsednik Krajevne skupnosti (KS) Besnica Primož Bavdek sta na Brsc v Zgornji Besnici uradno odprla nov most čez potok Besnico.

Investicija sodi v sklop ukrepov za odpravo posledic naravne nesreče 4. avgusta 2023, za katere je država MOK na podlagi Predhodnega programa odprave posledic neposredne škode na stvareh konec minulega leta namenila nekaj več kot 226 tisoč evrov predplačila. Most, ki je bil prejšnje leto močno poškodovan zaradi naravnih nesreč, je bil v nevarnem stanju in ni zagotavljal varnosti za prebivalce. Po besedah župana Matjaža Rakovca so bili zaradi tega prisiljeni hitro ukrepati: "Gradnja novega mostu je bila nujna. Kljub zimskemu vremenu in občasnim padavinam v spomladanskih mesecih so dela potekala gladko. Hvaležni smo vsem, ki so s potrpežljivostjo spremljali gradnjo in razumevanjem omogočili uporabo svojih zemljišč."

Naložba, ki je stala preko 167 tisoč evrov, ni bila le gradbeni projekt, ampak je vključevala tudi izboljšave na pristopnih poteh in vodnogospodarske ureditve ob potoku. Novi most, zasnovan za pretoke stoletnih voda, bo zagotavljal večjo varnost in trajnost, prekladna armirano-betonska plošča in oporniki iz kamna pa dodajajo estetski čar. Zaradi navezave struge Besnice na nov most so bile na krajšem odseku struge gorvodno in dolvodno od mostu v skupni dolžini približno 50 metrov izvedene vodnogospodarske ureditve. Na novo je bil urejen in asfaltiran tudi približno 50 metrov dolg odsek javne poti.

Predsednik KS Besnica Primož Bavdek je izrazil zadovoljstvo z zaključkom projekta: "Rad bi se zahvalil hitremu pristopu Mestne občine Kranj, da smo si takoj ogledali stanje po nesreči in ukrepali. To je prvi most, ki smo ga obnovili po lanskoletnih poplavah in prvi korak k večji varnosti naše skupnosti. Zahvaljujem se vsem, ki so prispevali k hitremu odzivu in skupnemu delu pri obnovi."

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:57 20.april 2024.

    9 mesecev za 50m mostu, uau res lep uspeh,pa še fotka o odpiranju mostu,ne morš verjet