Šport > Zimski športi
31 ogledov

Kranjec še zadržan, Tepeš do 2. daljave

Tepeš Harrachov poleti druga tekma svetovni pokal smučarski skoki
1/13
Reuters
V Planici so organizatorji zaradi vetra izpeljali le eno serijo uradnega treninga, ki ga je s poletom, dolgim 211,0 metra dobil Norvežan Anders Jacobsen. Najboljšo daljavo je z 217 metri sicer dosegel Japonec Noriaki Kasai. Peter Prevc je pristal pri 206, Jurij Tepeš na robu padca 216,5, Robert Kranjec pa 202 metrih. Na tekmi tudi Pograjc, Semenič in Pungertar.

Na petkovi tekmi v poletih bo na planiški velikanki nastopilo šest slovenskih skakalcev. Nastop so že imeli zagotovljen Robert Kranjec, Peter Prevc in Jurij Tepeš, na kvalifikacijah pa so bili uspešni tudi Andraž Pograjc, Matjaž Pungertar in Anže Semenič.

Kvalifikacije je dobil Norvežan Anders Jacobsen (209 m; 199,5 točke), najdaljši pa je bil Japonec Noriaki Kasai (217 m). Pograjc je pristal pri 202,5 m, Pungertar pri 195,5 m, Semenič pa pri 185 m. Izpadli so Matic Benedik, Jernej Damjan, Nejc Dežman, Rok Justin, Matic Kramaršič, Žiga Mandl in Miran Zupančič.

Prireditelji so danes pod Poncami izpeljali le eno serijo uradnega treninga; zaradi vetra so drugo prekinili in odpovedali. V prvi je v slovenskem taboru nesrečno padel Tepeš, ki je naredil veliko napako na odskočni mizi, a jo je k sreči odnesel brez resnejših poškodb.

Schlierenzauer stotič prek dvestometrske znamke

Najdlje je poletel Poljak Piotr Žyla, ki je pristal pri 221 metrih. Odličen je bil tudi najresnejši tekmec Kranjca za mali globus v poletih, Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je poletel 210 m; Kranjec je za ogrevanje pristal pri 205,5 metra. V kvalifikacijah je Schlierenzauer skočil za trening, pristal pri 201,5 metra in stotič v karieri preskočil 200-metrsko znamko.

Z današnjimi kvalifikacijami se je v Planici začel največji slovenski športni praznik. V dolino pod Poncami, obsijano s soncem, se je zgrnilo 9.500 ljubiteljev smučarskih skokov, ki so navijali za slovenske ase in športno, seveda, tudi za vse ostale.

Najboljši Slovenci so skakali zgolj za trening, saj so imeli kot najboljši letalci to zimo nastop na petkovi posamični tekmi že zagotovljen. Kranjec, ki se bo ta konec tedna po letih 2010 in 2012 boril še za tretji mali kristalni globus za najboljšega letalca, je ob bučni podpori gledalcev dvakrat preletel 200-metrsko znamko, a kot sam pravi, se je zgolj "zapeljal" čez letalnico, pa je šlo vseeno precej daleč.

"Gre bolj za vožnjo navzdol"

"Prvi dan ni nobenega posebnega zadovoljstva, saj se šele spoznavaš z letalnico, gre bolj za vožnjo po skakalnici navzdol. Oddelal nisem nič, oba skoka sem se enostavno peljal po smučini in to je bilo to. Nič, morda sem 'oddelal' kakšnih 10 odstotkov, ampak me je vseeno neslo daleč, sploh glede na to, kaj vse sem izvajal po naletu," je svoja današnja nastopa opisal Kranjec.

Prevc je na prvem treningu pristal pri 187 metrih, v drugo pa je poletel 206 metrov. "Dobro sem, a spodaj je malo zmanjkalo vetra, tako da smo vsi popadali dol. Najprej jaz, potem pa še Jurij. Tako vem, da je zagotovo 'kriv' veter, saj se meni to velikokrat zgodi, Juriju se pa ne bi smelo," je uvodoma povedal Prevc.

"Ko sem videl njegov padec v prvem treningu, nam je vsem kar malo dvignilo pritisk. Ampak Jurij kot Jurij - še preden je vstal, je že dvignil roke visoko v zrak, tako da sem vesel, da je z njim vse v redu," je o padcu reprezentančnega kolega Tepeša, ki je v prvem poskusu grdo padel na hrbet pri 80 metrih in zdrsel proti dnu doskočišča, pojasnil 20-letni as, o svojih današnjih poskusih pa dodal: "V prvi seriji nisem naredil še skoraj nič, potem pa sem se izboljšal in v kvalifikacijski mi je uspel kar dober skok, sploh glede na razmere. Odkar so zaradi gradbenih del posekali malo več dreves, je tudi vetra več."

Prevc: "Zmagal bo tako in tako Robi"

Pred jutrišnjo tekmo si Prevc želi, da bi čim bolj izpopolnil tehniko. "Potem boste pa že izračunali, kam me bo to pripeljalo," je v smehu dejal skakalec iz Dolenje vasi in dodal: "Jutri na tekmi bo tako in tako zmagal Robi, midva z Jurijem pa bova držala njegove tekmece čim bolj zadaj."

Za glasne vzklike na skakalnem stadionu je danes poskrbel Tepeš, ki je ob svojem prvem poskusu grdo padel, a jo je k sreči odnesel brez poškodb. "Se zgodi, kaj naj drugega rečem?" je dobre volje v izteku skakalnice razlagal 24-letni Ljubljančan: "V skok sem šel morda malo preveč drzno, preveč sem si upal. To se na velikanki izide tako, kot se je. V bistvu sem se še dobro rešil in sem zelo vesel, da se je končalo tako, kot se je. Kvalifikacijski skok pa je bil že dober. Po padcu sem si želel le to, da bi imel še eno priložnost, da pokažem sebi in drugim, da znam."

Tepeš je v drugo pristal pri 216,5 metra. "Tudi v drugo sem še na polno in nisem računal, da mi bo pod smučmi malo zmanjkalo vetra, tako da sem 'tiščal' do konca. Rekel sem si, da če sem prvega preživel, bom pa tudi v drugo zmogel, pa četudi grem še enkrat 'na glavo'" je v smehu dejal Tepeš in nadaljeval: "To je bil v bistvu moj prvi pravi skok danes, tako da nisem mogel vedeti, kako bo. A jutri bo že boljše. Za zdaj me nič ne boli, pa tudi pred drugim poskusom me ni bilo nič strah. Sem mislil, da me bo malo stisnilo, pa me ni. Tudi letalnica je super pripravljena, verjemite: sem preveril od vrha pa do dna."

Na tekmo so se od preostale deseterice slovenskih skakalcev uvrstili še trije, Pograjc, Pungertar in zmagovalec celinskega pokala to zimo Semenič. Vsi so v en glas pohvalili pripravo letalnice, dejali, da je v takem vzdušju in s takšno podporo čudovito skakati, na tekmi pa se bodo borili na vso moč. Lov je namreč odprt - za mesto četrtega člana v ekipi, ki bo nastopila na sobotni moštveni preizkušnji.

Petkova tekma se bo s prvo serijo začela ob 15.15, poskusna bo na sporedu uro pred tem.

Svetovni pokal, Planica, poleti, kvalifikacije (M):

Komentarjev 1
  • dubdep 07:48 22.marec 2013.

    tukaj pa so celo križanko o planici naredili :) http://krizanka.si/