Šport
13 ogledov

Kranjec znova 16., uspešen dan za Hirscherja

kranjska gora pokal vitranc Anže Petkovšek
V Kranjski Gori je do zmage in malega kristalnega globusa v veleslalomu prišel Marcel Hirscher. Žan Kranjec je v prvi vožnji zasedel 13. mesto, v drugo pa je nazadoval na 16.

V Kranjski Gori je bil na sporedu še drugi veleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v dveh dneh. Prvi slovenski adut Žan Kranjec je nosil isto startno številko 27 kot na petkovem veleslalomu, na katerem je z uvrstitvijo na 16. mesto prekinil devetletni vitranški veleslalomski post slovenske moške ekipe.

"Vitranc ni noben bavbav. Fant se zna smučat, si mora upat. Res je, da je konkurenca pri moških na visoki ravni, ampak njemu manjka zelo malo, mora si upati. Od njega danes zahtevam, da stopi na plin in da uporablja vse konje, ki jih ima, in ima jih ogromno, in da gre po tej strmini. Upam, da bo lahko dirkal z vrha, od začetka do dna, kot zna, brez spoštovanja, ker nima več kaj tipati na 15. mestu," je o Kranjcu pred drugo tekmo sicer dejal Andrea Massi.

Prva vožnja

V prvi vožnji si v zadnjem času nepremagljivi Francoz Alexis Pinturault tokrat le ni uspel privoziti najboljšega izhodišča za finalno vožnjo. Premagal ga je Avstrijec Marcel Hirscher, ki je bil hitrejši za 41 stotink.

Odlično je v težkih razmerah nastopil Kranjec. Smučarji pred njim so po pravilu visoko zaostajali za Hirscherjem, slovenskemu veleslalomistu pa je uspela dobra vožnja, z zaostankom 1,94 sekunde se je prebil na 13. mesto. Kasneje ga ni več nihče prehitel.

Kranjec je tudi tokrat nastopil kot edini Slovenec v drugem teku. Klemen Kosi, Mišel Žerak in Jakob Špik niso dokončali prve vožnje, Martin Čater in Žan Grošelj pa se nista prebila med trideseterico. Grošelj je bil 39. (+5,03), Čater pa 36. (4,43). Slednjega je od 30. mesta ločilo osem desetink.

Druga vožnja

Kranjec je v drugi vožnji, ki so jo bili organizatorji prisiljeni skrajšati zaradi vremenskih razmer, storil večjo napako na ciljni strmini in v cilj prišel kot četrti. Kasneje so ga prav vsi konkurenti prehiteli.

Pred nastopom zadnje četverice je vodstvo prevzel Norvežan Henrik Kristoffersen, ki sta mu kasneje morala priznati premoč Thomas Fanara in Felix Neureuther. Sledil je nastop zmagovalca zadnjih štirih veleslalomov, Pinturault je za več kot sekundo prevzel vodstvo. A tudi to ni bilo dovolj za nov Francozov uspeh. Ob prvem merjenju časa je Hirscher sicer že zapravil vso prednost iz prve vožnje, a je bil v srednjem in spodnjem delu proge znova prepričljiv, Pinturaulta pa je na koncu ugnal za 53 stotink. Avstrijec si je s tem zagotovil tudi mali kristalni globus za skupno zmago v veleslalomu.

Kranjec je za las zgrešil uvrstitev med najboljših 25 veleslalomistov sezone, ki se bodo v tej disciplini pomerili še na zaključku sezone. Najboljši slovenski veleslalomist je bil skupno 26. v tej disciplini, pet točk ga je ločilo od finala v St. Moritzu.

Več sledi ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.