Slovenija
50 ogledov

Krašovcu odvzeli naziv in ugodnosti

Mirko Krašovec Gregor Katič
Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je objavila uradna pojasnila o statusu nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije Mirka Krašovca.

Kot so zapisali, so Mirku Krašovcu med drugim odvzeli naziv kanonika z vsemi pripadajočimi dolžnostmi, možnostmi, beneficiji, privilegiji, častmi, insignijami in ugodnostmi. Za objavo so se odločili, ker - kot navajajo - Krašovec ob različnih priložnostih predstavlja svoje poglede na finančni zlom mariborske nadškofije, čeprav je prejel (posebna) navodila in jih tudi uradno sprejel.

Namesto pokore, širi informacije

Kot ugotavljajo, Krašovec čas, namenjen pokori v samostanu v Št. Pavlu v Labotski dolini v Avstriji, izrablja za širjenje informacij, ki niso skladne z ugotovitvami formalnih preiskav organov, ki jih je ustanovil Sveti sedež. Čeprav mu je bilo enoletno bivanje v samostanu naloženo, da premišljuje o "svoji hudi odgovornosti v povezavi z očitanimi dogodki in o odnosu med človekom, materialnimi dobrinami in Cerkvijo v luči vere". Za čas bivanja v samostanu mu je bila naložena tudi prepoved javnega izvrševanja duhovniške službe, pojasnjujejo.

"Zato je primerno pojasniti zadevo in razglasiti kanonične kazni, ki so bile naložene gospodu Mirku Krašovcu zaradi dokazanih nezakonitih dejanj v času opravljanja službe ekonoma mariborske nadškofije," so zapisali v pojasnilo ob objavi.

Brez privilegijev in ugodnosti

Glede na brezprizivno odločitev pristojne cerkvene oblasti je bil Krašovcu odvzet naziv kanonika Mariborskega metropolitanskega kapitlja z vsemi pripadajočimi dolžnostmi, možnostmi, beneficiji, privilegiji, častmi, insignijami in ugodnostmi. Odvzete so mu bile tudi vse naloge in zadolžitve, ki mu jih je podelil njegov ordinarij, pojasnjujejo v SŠK.

"Ob naložitvi ustnih navodil gospodu Krašovcu decembra 2012 je bil z navodili seznanjen samo on in njegov ordinarij, saj pregled odgovornosti ostalih vpletenih oseb v finančni zlom mariborske nadškofije, med temi tudi škofov, še ni bil zaključen," pojasnjujejo v SŠK. Zdaj, ko so ti postopki zaključeni, pa se kazni, ki so bile naložene Krašovcu in ki jih je takrat tudi sprejel, lahko objavijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.