Zdravje > Življenjski stil
16 ogledov

Kratki treningi in ena intenzivna minuta

Kolesarjenje Profimedias
Pomanjkanje časa ne more biti več izgovor.

Izgovor, da nimate časa za telesno aktivnost, z novimi dokazi ni več veljaven. Dovolj je že ena minuta visoko intenzivne vadbe v kratkem treningu. Ta naj bi imel za zdravje iste pozitivne učinke kot 45 minut tradicionalnega zmernega treninga.

To dokazuje raziskava strokovnjakov z McMaste University v Kanadi, ki so jo predstavili v reviji PLoS One.

Kratki in dolgi treningi 

V raziskavo so vključili 27 moških s službo, kjer veliko sedijo. Nekateri so imeli 12 tednov treningov, drugi v kontrolni skupini pa niso delali v tem času ničesar. 

Namen raziskave je bil, da bi ugotovili, ali so kakšne razlike med tistimi, ki so imeli desetminutne treninge in tistimi, ki so trenirali 45 minut.

Moški so se v desetih mintuah najprej dve minuti ogrevali. Nato so imeli tri serije 20-sekundnega zelo intenzivnega kolesarjenja “na vso moč”, vmes pa so dve minute zmerno kolesarili. Na koncu so imeli tri minute ohlajevanja. Ostali so kolesarili 45 minut, a v zmernem in umirjenem ritmu. Tudi ti so imeli dve minuti ogrevanja in tri minute ohlajevanja.

Po dvanajstih tednih so bili rezultati dokaj podobni, čeprav je bila v razlika v času kar petkratna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.