Slovenija
25 ogledov

Krčenje diplomatske mreže

Karel Erjavec Saša Despot
Zaradi pomanjkanja sredstev na MZZ razmišljajo o nadaljnjem krčenju slovenske diplomatske mreže.

Kot je na skupni seji odborov DZ za zunanjo politiko in zadeve EU pojasnil zunanji minister Karl Erjavec, zunanje ministrstvo zaradi pomanjkanja sredstev razmišlja o ukinitvi oziroma reorganizaciji diplomatske mreže. Več poslancev je ministrstvo opozorilo, naj pred odločitvijo analizira posledice.

"Čeprav so številke višje, se proračun za ministrstvo dejansko znižuje, ker je bilo več sredstev dodeljenih za mednarodne obveznosti," je članom odborov, ki sta se seznanila s predlogoma obeh proračunov, uvodoma povedal minister.

Pojasnil je, da je Slovenija že nekaj let dolžnica do mednarodnih organizacij in da želi vlada s povečanjem sredstev za mednarodne obveznosti postopoma poplačati članarine.

Neplačane obveznosti

Slovenija je lani za mednarodne obveznosti namenila le 8,2 milijona evrov, zato se je nabralo veliko neplačanih obveznosti. Nekatere organizacije so zagrozile z ukinitvijo glasovalnih pravic, zato je letos za ta namen predvidenih 15,8 milijona evrov, v letih 2013 in 2014 pa po skoraj 20 milijonov, je dejal Erjavec.

Denarja ne bo niti za plače

Minister se boji, da tudi prihodnje leto tako kot letos ne bo dovolj denarja za plače vseh zaposlenih na MZZ. Sredstva za plače za 2013 so zmanjšana za deset odstotkov, zato naj bi število zaposlenih po besedah ministra zmanjšali za 21, predvsem s predčasnimi upokojitvami.

"Naša ocena je, da obstaja velika verjetnost, da bo treba v letih 2013 in 2014 nadaljevati s krčenjem mreže diplomatsko-konzularnih predstavništev. Je pa odvisno, kakšno bo gospodarsko stanje Slovenije," je pojasnil.

Tudi nova predstavništva

Poudaril je sicer, da se sam bolj zavzema za reorganizacijo mreže, da bo bolje prilagojena globalnim izzivom. Menil je, da bi bilo treba v letu 2013 odpreti kako novo predstavništvo. Prihodnje leto naj bi stekli postopki za odprtje enega predstavništva v Zalivu; kje točno, Erjavec ni pojasnil. Odprli naj bi tudi eno predstavništvo v osrednji Afriki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.