Slovenija
57 ogledov

Kresalova nagrajena za pomoč tistim, ki so se aktivno borili

Priznanje Katarine Kresal
1/2
Facebook
Pri nekdanji ministrici Katarini Kresal od ponedeljka na steni visi posebna zahvala.

Nekdanja ministrica za notranje zadeve (MNZ) Katarina Kresal, ki je z ministrske funkcije v vladi Boruta Pahorja odstopila avgusta 2011 zaradi očitkov o domnevni koruptivnosti, je bila v začetku tega tedna nagrajena s posebnim priznanjem. Nagradilo jo je združenje, ki je pred 25-leti odigralo eno ključnih vlog pri slovenski osamosvojitvi.

"Vesela sem priznanja Zveze policijskih veteranskih društev Sever, prijetno pa je bilo tudi srečanje z nekdanjimi sodelavci na proslavi ob 25-letnici akcije Sever," je nagrajena Kresalova ponosno zapisala tudi na družbenem omrežju Facebook.

Bila je najbolj odprta ministrica doslej!

A nagrajena ni bila kot članica ali kot prostovoljka, ki bi se izjemno izkazala oziroma neposredno sodelovala v ključnih osamosvojitvenih aktivnostih Slovenije. 41-letna Kresalova je bila v času ključnih aktivnostih, zlasti akcije Sever decembra leta 1989, namreč stara komaj 16 let. V Združenju Sever so se ji s plaketo zahvalili za njeno pomoč in preteklo sodelovanje z združenjem v času, ko je opravljala ministrsko službo.

"Priznanje, ki ga je prejela, ji je bilo izročeno kot zahvala, nikakor pa ne zato, ker bi aktivno sodelovala v akciji Sever. Kot tedanja ministrica za notranje zadeve je združenju Sever ogromno pomagala. Kot pravnica je razumela naše prošnje in nam omogočila, da dostopamo do policijskih arhivov, zaradi česar smo lahko dobro pregledali zgodovino in izdali že nekaj biltenov o ključnih dogodkih slovenskega osamosvajanja. MNZ je tedaj podprlo proslavo, združenju pa ogromno pomagal tudi finančno, zlasti pri organizaciji te proslave ob 20. obletnici akcije Sever, saj je pokrilo približno tri četrtine stroškov te proslave," poudarjajo v Združenju Sever.

Kresalova je bila pred petimi leti kot ministrica sicer predsednica častnega odbora za pripravo in izvedbo prireditev ob 20. obletnici akcije Sever. "Bila pa je nedvomno ministrica, ki je bila doslej najbolj odprta za sodelovanje z združenjem Sever in za pomoč združenju," dodaja predsednik Združenja Sever Tomaž Čas.

Kresalova ni prva in ni edina

Kresalova pa, še poudarjajo na združenju, ni edina bivša ministrica za notranje zadeve, ki so se ji zahvalili s plaketo. "Do sedaj je bila plaketa izročena že vsem dosedanjim ministrom in generalnim direktorjem policije," dodaja Čas.

Plakete za sodelovanje, zlati znaki za prve bojne linije

Združenje sicer posameznikom ob vseh pomembnejših jubilejih, obletnicah akcije Sever podeljujejo tako plakete kot tudi posebne znake. Znaki praviloma med drugim pripadajo tistim članom združenja, ki so kot pripadniki tedanjih organov za notranje zadeve ali pa kot prostovoljci, ki so med letoma 1989 in 1991 z njimi sodelovali v aktivnostih za zaščito demokratičnih procesov pri nas oziroma v vojni za osamosvojitev Slovenije.

Posamezniki, ki pa so kadarkoli doslej združenju pomagali pri rednih aktivnostih, pa v zahvalo prejmejo plakete. "Plaketa SEVER se podeli članu združenja, gospodarski družbi, zavodu in drugi organizaciji, državnemu organu, lokal­ni skupnosti, društvu in posamezniku, ki so s svojimi dejanji in storitvami pomembno pomagali pri organizaciji in delu Združenja Sever," pojasnjujejo v združenju.

Poleg Kresalove je v ponedeljek plaketo prejelo še 19 zaslužnih posameznikov, podeljenih pa je bilo tudi 15 zlatih znakov.

V združenju s pohvalami njenega dela med ministrovanjem Katarine Kresal ne skoparijo. "Kot ministrica za notranje zadeve v obdobju 2008-2011 je izkazala izreden posluh in razumevanje za delovanje in težave Združenja in društev policijskih vojnih veteranov. Na priporočilo Združenja Sever je imenovala delovno skupino MNZ, ki je v relativno kratkem času uredila celoten arhiv dokumentarnega gradiva, ki je bilo zbrano in arhivirano v okviru projekta Policija med vojno za Slovenijo. Umaknila je stopnje zaupnosti arhivskega gradiva, ki je do takrat onemogočala uporabo in javno objavo za novejšo zgodovino Slovenije pomembnih dokumentov in podatkov. To je omogočilo razmah publicistične dejavnosti Združenja Sever in Policijskih veteranskih društvih. Izdane so bile številne monografije, v katerih so predstavljeni dogodki in aktivnosti organov za notranje v akciji Sever leta 1989, v projektu Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ) leta 1990 in v obdobju zaostrovanja razmer ob nastajanju nove države, ki so privedle do vojne za Slovenijo in na koncu do odhoda Jugoslovanske ljudske armade (JLA) iz Slovenije v letu 2011. Na današnji dan pred petimi leti je MNZ oziroma Policija izdatno podprla izvedbo osrednje proslave ob obeležitvi 20. letnice akcije Sever in strokovnega posveta na to temo v državnem svetu. V letu 2010 smo s skupnimi močmi obeležili 20. obletnico MSNZ, izdatne pomoči MNZ, Policije pa smo bili deležni pri izvedbi posveta o MSNZ v državnem svetu. Na Koroškem so še vedno živi spomini na veličastno slovesnost ob odkritju novega spominskega obeležja padlima policistoma v vojnem spopadu za Mejni prehod Holmec, nepozabna pa je bila slovesnost ob 20. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, ki smo jo skupaj izvedli na stadionu Bonifica v Kopru," naštevajo v obrazložitvi priznanja Kresalovi.

Kresalova sicer, po besedah Časa, trenutno z Združenjem Sever ne sodeluje več. Prav tako jim ne finančno ne kakorkoli drugače ne pomaga Evropski center za reševanje sporov, ki ga je Kresalova soustanovila po odhodu z MNZ, še zagotavljajo na združenju.

Komentarjev 15
  • kapibara 07:33 06.december 2014.

    Imam vpisano v vojnički bukvici sodelovanje v tej tako imenovani 10 denvni vojni za SLO..ti si bil pa takrat mogoče v plenički tvoje mame

  • dragec 18:17 04.december 2014.

    Itak si takrat bival v atekovih gatah

  • dragec 18:13 04.december 2014.

    narobe si prepričan, ogorčen si samo ti in tvoj plešasti politik v zaporu (oz politični zapornik)