• Pon 18 do 27 °C
  • Tor 22 do 29 °C
  • Sre 22 do 29 °C
več na vreme.net

Odhod

12 komentarjev

Kresalova nepreklicno odstopa

Katarina Kresal nepreklicno odstopa kot predsednica LDS. Z njo odhajata tudi podpredsednik in generalni sekretar stranke.

K. Kl, Ma. K., STA / Ljubljana

/ Osveženo:

Menim, da Slovenija potrebuje liberalno politiko in da se je za LDS vredno boriti. Prav je, da damo priložnost, da pri tem sodelujejo vsi, ki si to želijo in ki imajo za to pravo energijo. Sama sem danes naredila korak v tej smeri in s svojim odstopom odprla prostor za konkurenčni boj, ki bo stranki prinesel novo vodstvo.

Katarina Kresal
Tako so nekaj pred pol šesto zapisali na Twitter profilu stranke LDS. Odstopil je tudi podpredsednik LDS Borut Cink. Po naših neuradnih informacijah sta tako Kresalova kot Cink odstopni izjavi podala že včeraj. Danes pa je odstopil še Uroš Petohleb, generalni sekretar stranke.

Kot je Kresalova zapisala na svoji spletni strani, ne bo več zasedala nobene politične funkcije, bo pa še naprej ostala politično angažirana. "Verjamem, da obstaja veliko drugih načinov, da še naprej branim vrednote svobode, solidarnosti in spoštovanja različnosti. Za razmislek – kako naprej – pa si bom vzela čas," je zapisala.

LDS bo novega predsednika dobila po volilnem kongresu, ki ga bodo sklicali v najkrajšem možnem času.

Okrivila medije

Kot je Kresalova še zapisala na svoji spletni strani, je na rezultat LDS na volitvah odločilno vplival vstop Zorana Jankovića v volilno bitko. "V splošni klimi iskanja rešitelja levice je bil to premočan impulz, da bi ga zdržali, še posebej, ker politika LDS ni populistično naravnana. V tem obdobju je podpora LDS v hipu padla na 1,5 odstotka," je zapisala.

  •  

    Odhaja tudi Golobič
    Zamenjal se bo tudi vrh stranke Zares, nekdanje koalicijske partnerice LDS. Vendar pa predsednik Zaresa ne bo odstopil, ampak prihodnjič ne bo več kandidiral za predsednika, je sporočil pred današnjo sejo stranke.

Po njenem mnenju je to usmerilo tok dogajanja v medijih in okvir, v katerem jih je videlo volilno telo. Prepričana je, da jih niso obravnavali enakovredno drugim strankam: da niso imeli priložnosti sodelovati v bistvenih soočenjih, da njihove izjave niso dobile dovolj prostora ter da so se "vsa poročila o nas začela z uvodno predpostavko, da v parlament ne pridemo. Zaradi vzpostavitve prepričanja, da je glas za LDS izgubljen, so se naši glasovi preselili k očitnim zmagovalcem".

Za in proti ponovni kandidaturi

So se pa na današnji seji pojavljali pozivi Kresalovi, naj vnovič kandidira. "Danes je bilo kar nekaj članov sveta, ki smo jo pozvali, naj razmisli, da ponovno kandidira za mesto predsednice, ko bodo stekli volilni postopki," je v izjavi za medije dejal Aleš Zalar, edini minister iz vrst LDS v vladi, ki opravlja tekoče posle. Po njegovem mnenju je Kresalova še enkrat več dokazala, da je izjemna političarka.

Nasprotno pa predsednik sveta stranke Anton Anderlič meni, da je nenavadno, da bi Kresalovo nagovarjal ali pa podpiral na tej poti, če je bila to poteza, kot je dejala sama, "za možnost drugim". Po njegovih besedah je razpoloženje na seji izražalo, da je treba ob dogodkih, kot je izpad stranke iz parlamenta, kritično presoditi in tudi sprejeti objektivno odgovornost za nosilce najvišjih funkcij.

Tako Zalar, ki pravi, da ne misli kandidirati za vodstvene funkcije, tudi Anderlič zatrjuje, da o tem ni razmišljal in tudi zdaj ne razmišlja.

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (12)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima