Šport
94 ogledov

Do naslova s pritožbami in posojami?

Krim Mercator RK Zagorje RK Zagorje/Facebook
Krim Mercator z vsemi sredstvi po naslov državnih prvakinj.

Žensko rokometno prvenstvo se je s koncem januarja prevesilo v drugi del, dosedanji razplet pa ni po okusu aktualnih državnih prvakinj iz vrst Krima Mercatorja.

Ljubljančanke trenutno vodijo na lestvici, ob odigrani tekmi več imajo dve točki več od Zagorja. Toda ... Zaenkrat ima več možnosti za naslov prav ekipa iz Zasavja.

Zagorjanke so namreč na dosedanjih 12 tekmah zabeležile deset zmag in dva remija. Oba neodločena izida so dosegle proti Krimu. V Zagorju je bilo 22:22, v Ljubljani pa 23:23. Zaradi doseženega zadetka več v gosteh bo Zagorje v primeru enakega števila točk ob koncu sezone v prednosti in zna se zgoditi, da bo prekinjena serija 21. zaporednih državnih naslovov ljubljanskega kluba.

Da takšen scenarij še zdaleč ni nerealen, pričajo rezultati v zadnjih sezonah, ko sta tako Krim kot Zagorje praviloma zlahka krotila ostale slovenske klube. Nič drugače ni niti letos. Zagorjanke so na večini tekem zabeležile visoke zmage in ni razloga, da ne bi dobile tudi zadnjih desetih tekem.

Vendar se v Ljubljani seveda še zdaleč niso predali. Deset tekem je povsem dovolj, da se Zagorjankam primeri tudi kakšen športen spodrsljaj, ki bi ga Krim s pridom izkoristil. Toda na Galjevici poskušajo do naslova priti še po eni poti. Po remiju z Zagorjem ob koncu januarja so se na vodstvo tekmovanja pritožili in želeli do točk priti za zeleno mizo. 

Zagorje je na Galjevici namreč nastopilo z zgolj dvanajstimi igralkami - enajstimi Slovenkami in hrvaško vratarko Andreo Perić. 37. točka tekmovalnega pravilnika pa določa, da mora ekipa za državno prvenstvo prijaviti 12 igralk, ki lahko igrajo za slovensko reprezentanco. A Zagorje seveda še zdaleč ni prva ekipa, ki je v slovenski prvi ligi nastopila z manj kot 12 igralkami.

"Nešportno, če ne še kaj hujšega"

Razlog za kadrovske težave Zagorja leži v financah. Pred sezono je zasavski tabor zapustil glavni sponzor GEN-I, posledično sta pozimi odšli nosilki igre: Neli Irman se je podala v podgoriško Budućnost, Ivana Ljubas (za Zagorje je v osmih letih zabila skoraj 1400 glov) pa v švicarski Spono Eagles

Pritožba Krima je bila na prvi stopnji že zavrnjena. "S to točko (tekmovalnega pravilnika, op. a.) so klubi zgolj želeli zmanjšati število tujk v ligi, zato ocenjujem, da je bila poteza Krima nešportna, da ne rečem česa hujšega," je za Delo povedal komisar lige Goran Debelak in dodal, da imajo v ljubljanskem klubu osem dni časa za pritožbo na drugi stopnji – arbitražni komisiji.

rokomet Krim | Avtor: Saša Despot Saša Despot

S pritožbo naj bi pri Krimu Zagorju želeli vrniti za lansko potezo, ko so v Zasavju po porazu s Ljubljančankami želeli točke za zeleno mizo, ker so imele državne prvakinje v postavi dve igralki, ki sta pred tem že nastopili za mladinsko selekcijo.

Še poskus s "podružnico"?

A če gre manjše klube, ki želijo na vsak način prekiniti več kot dve desetletji dolgo dominacijo Krima morda še razumeti, je ljubljanska poteza precej težje sprejemljiva.

Krim ima namreč, čeprav je daleč od zlatih let (kar kažejo tudi porazni rezultati v letošnji ligi prvakinj), še vedno proračun, ki se meri v več stotisoč evrih. Vse ostale ekipe v prvi ligi se ne morejo niti približati vložku, ki je investiran v državne prvakinje. 

Pri Krimu naj bi po poročanju Dela razmišljali tudi o tem, da bi v svojo "podružnico" v prvi ligi - RK Ljubljana - posodili nekaj igralk in tako Zagorju, ki se bo z omenjenim klubom pomerilo tri kola pred koncem, zagrenili pot do naslova. Čas za posojo imajo do konca februarja.

A glede na letošnji razplet medsebojnih tekem Zagorja in Krima uspeh s takšnim načrtom še zdaleč ni zagotovljen.

Ob tem velja omeniti, da so Zasavčanke na prvi tekmi proti RK Ljubljana v gosteh visoko slavile (21:33), Krim pa je tudi na nekaterih drugih obračunih, kot na primer proti Krki, zmagoval težko (29:25) in vprašanje je, če brez kakšne nosilke ne bo še enkrat "kiksnil".

Prostor le za enega

Marta Bon je po domačem remiju z Zagorjem razloge za neuspeh iskala pri sodnikih, nato pa se poslovila s klopi Krima in svoje mesto prepustila Urošu Bregarju. V rokometni javnosti pa se bolj kot o igri Zagorja ali Krima razpreda o tem, kaj bi izguba naslova prvakinj pomenila za Krim. Kot da bi bilo dejstvo, da po 21 letih državna lovorika dobi drugega lastnika, nekaj slabega za slovensko ligo. 

Glede na rezultate slovenske reprezentance in ženskih klubov v Evropi v zadnjih letih bi si marsikdo mislil, da bi bile spremembe na slovenski ženski prvoligaški sceni dobrodošle. Rokomet je eden najbolj množičnih ženskih športov v Sloveniji in težko se je znebiti občutka, da bi lahko bila liga, če bi v njej vladala večja konkurenčnost, boljša kot zgolj tekmovanje dveh klubov (v veliki večini sezon pa niti to ne). Evropsko lovoriko ima poleg Krima seveda tudi ljubljanska Olimpija, ki je v devetdesetih osvojila Pokal EHF. A kmalu zatem je bil v prestolnici prostor le še za eno ekipo ...

V izdihljajih tekme ...

RK Zagorje | Avtor: RK Zagorje/Facebook RK Zagorje/Facebook
Kakorkoli že, Zagorje si je z remijem v Ljubljani na rahlo celo že odprlo vrata v ligo prvakinj. V dani situaciji je dvomljivo, da bi v Zasavju dejansko poskusili z nastopom, a za Krim je očitno že senca dvoma dovolj.

Da bi bilo vse skupaj še bolj boleče, so varovanke Bojana Voglarja na Galjevici do izenačenja prišle v zadnjih sekundah srečanja. Gol Tjaše Stanko iz sedemmetrovke je pospremilo tudi lepo število glasnih zagorskih navijačev. Morda se bo izkazalo, da je bil to že prelomen trenutek letošnje sezone. 

Komentarjev 2
  • matermila 13:04 13.februar 2016.

    Čisto pa Jankovičevsko.Če ne gre zlepa,se poslužim tudi nečednih poslov.

  • Vesoljec 17:22 12.februar 2016.

    Podpiram Zagorje. Bi pa bilo prav, da se spremeni naslov članka, saj trenutno kvari ugled rokometašic Krima, ki pri odločanju in zakulisnih igricah nimajo nič zraven.