Slovenija
14 ogledov

Kriminalisti obiskali Fištravčevega svetovalca

Policija in nova vozila znak 113 Andrej Leban
Mariborski kriminalisti so opravili dve preiskavi stanovanja in drugih prostorov ter zbirali dodatna obvestila v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Hišne preiskave in ostale aktivnosti so opravili zaradi dodatnih ugotovitev in zbranih obvestil v obravnavani zadevi ter na podlagi usmeritev mariborskega tožilstva, so pojasnili na Policijski upravi Maribor. Zlorabe položaja je po njihovih podatkih osumljena ena odgovorna oseba družbe, ki je zlorabila svoj položaj tako, da se je zato, da bi sebi in svoji družbi pridobila premoženjsko korist, dogovorila s svojim poslovnim partnerjem, da mu bo dobavila blago in v ta namen tudi izstavila ustrezne poslovne listine. To naj bi osumljeni storil kljub temu, da je vedel, da blaga ne bo nikoli dobavil, zaradi česar je nastala velika premoženjska škoda.

Na PU Maribor so ob tem še potrdili, da so v času preiskav eno osebo pridržali, vendar so, ker so današnje aktivnosti kriminalistov v zvezi s tem že končane, pridržanje tudi že odpravili.

Tožilstvo zahtevalo dopolnitev ovadbe

Policijske preiskave so po pisanju Večera povezane s časom, ko je Marko Kovačič imel v lasti podjetje Svarog, s katerim naj bi naredil velika dolgove oziroma oškodoval nekaj pravnih in fizičnih oseb pri poslovanju z interaktivnimi tablami. Policisti so sicer zoper sedanjega Fištravčevega svetovalca, ki se ga je oprijelo celo ime "župan v senci" že pred časom podali kazensko ovadbo, a je tožilstvo zahtevalo dopolnitve.

Na mariborski občini so v izjavi za medije zapisali, da navedbe v javnosti, da naj bi bilo oškodovano podjetje Farmadent, po njihovih podatkih "nimajo nobene podlage". Izpostavili so, da je družba v zasebni lasti, ki naj bi bila domnevno oškodovana, že v teku predkazenskega postopka podala izjavo, da temu ni tako.

Kovačič je po mnenju občine s svojim ravnanjem, ko je kriminalistom omogočil tudi dostop do poslovnih prostorov in dokumentacije, ki niso bili zajeti v odredbi o preiskavi, jasno pokazal, da si želi, da se zadeva čim hitreje zaključi, morebitne sporne okoliščine pa čim prej razčistijo.

Svetovalec uživa županovo zaupanje

Poudarili so, da trenutno poteka več za Maribor pomembnih zadev, pri katerih je bil prispevek Kovačiča "izjemno pomemben". "Teza o oškodovanju podjetja v lasti oziroma solasti Mestne občine Maribor pa glede na dostopne podatke in dokumente očitno ne drži. Zato Marko Kovačič še zmeraj uživa zaupanje župana Mestne občine Maribor, dejstvo pa je, da vsak za svoja dejanja prevzema odgovornost," so še zapisali na občini.

Kriminalistom dal dostop do dokumentacije 

Kovačič je v izjavi, ki jo je posredovala občina, poudaril, da so bila predmet preiskave pravna razmerja med Svarog izobraževalnim zavodom in družbo Telesistemi na eni strani ter družbo Telesistemi in Farmadent na drugi strani. Ob tem je poudaril, da predmet preiskovalnega postopka niso bili posli Mestne občine Maribor.  

Med preiskavo je sodeloval s kriminalisti in jim omogočil tudi dostop do poslovnih prostorov in dokumentacije, ki niti ni bila predmet preiskave in je odredba ni vsebovala, vendar so kriminalisti izrazili željo, da bi jih kljub temu pregledali.

"Kriminalisti pri opravljeni preiskavi niso zasegli nobene poslovne dokumentacije razen tiste, ki sem jo izročil samoiniciativno," je poudaril Kovačič. Tudi on je izpostavil, da je družba Telesistemi, ki naj bi bila oškodovana, že izjavila, da temu ni tako.

 

Komentarjev 1
  • privat 16:20 02.marec 2017.

    policija je to naredila in policija je tisto naredila...vse skupaj pa je vredno samo tega ,da lahko rečemo ,da policija bi lahko kaj naredila in vsaj oni se nekaj trudijo!! a vedno brez rezultatov..! Trošijo samo davkoplačevalski denar... Naj policisti ...prikaži več v drobnogled vzamejo slo transport..po mojem mnenju je to največji organizirani kriminal v sloveniji. od leta 91 ga noben ne nadzira??