Slovenija
98 ogledov

Kriminalisti ovadili dve zdravnici

zdravstvo Saša Despot
Zdravnici, ki ju je razkrinkal Ivan Radan, sta ovadeni malomarnega zdravljenja, bolnik naj bi umrl zaradi napak pri oživljanju. Na UKC Ljubljana pravijo, da so za ovadbe zvedeli iz medijev.

"Na podlagi objave dokumentov v medijih 20. maja 2015, ki so razkrivali domnevne nepravilnosti pri postopku oživljanja bolnika na Nevrološki kliniki, so kriminalisti pričeli zbirati obvestila zaradi suma storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja," so danes sporočili z ljubljanske policijske uprave.

UKC brez odziva, zbornica v nadzor ne bo šla

Za podrobnejša pojasnila smo zaprosili UKC Ljubljana, kjer sta zdravnici delali."VUKC Ljubljana smo o vložitvi ovadb zoper dve zdravnici, ki sta zaposleni pri nas, izvedeli iz medijev. Ker kazenski postopek še teče, podrobnejših izjav ne moremo dajati," so odgovorili.

Pričakovanje, da bo vodstvo nevrološke klinike stopilo pred javnost je danes izrazil tudi predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina. Zdravniška zbornica, kot je pojasnil, sicer izrednega strokovnega nadzora nad ravnanji dveh zdravnic ljubljanske nevrološke klinike, zaenkrat ne bo uvedla. "Izvedenska mnenja, ki jih pridobijo organi pregona, imajo veliko večjo dokazno težo kot nadzor zbornice, zato v tem trenutku ni potrebe po podvajanju preiskave," meni Možina.

Radan: Zdravnica umirajočemu odklopila aparat za dihanje

20.5.2015 je sicer PopTV objavil dopise Ivana Radana. Šlo naj bi za dokumente iz zagovora Radana komisiji strokovnega nadzora. Radan v njih poudarja, da je najhuje z umirajočimi bolniki. Ena od zdravnic naj bi običajno odklopila aparat za dihanje in pustila, da se pacient zaduši.

Primer umirajočega bolnika, ki mu je zdravnica odklopila dihalni aparat in je nato tri ure umiral v mukah, je javno potrdila upokojena medicinska sestra v izjavah za TV Slovenija.

Medicinske sestre ponoči tudi naj ne bi upale klicati v dežurno sobo, saj so jih sicer nadrli. Sestre niso vedele, katere stvari so relevantne in katere ne. Dežurni zdravniki naj bi navodila dajali prek telefona, paciente pa naj bi prišli pogledat zelo redko. Sestre naj bi delale na lastno odgovornost. O tem smo poročali v članku Radan v pismih razkriva šokantne razmere na nevrologiji.

Sum malomarnega zdravljenja, grozi do osem let zapora

"V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je bil bolnik v začetku meseca novembra 2014 sprejet na zdravljenje na Nevrološko kliniko, kjer pa je v nekaj dneh umrl, po ugotovitvah kriminalistične preiskave zaradi ravnanj zaposlenih v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke. Kriminalisti so v preiskavi utemeljili sum storitve kaznivega dejanja Malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti po 1. in 3. odstavku 179. člena KZ-1B in zoper dve zdravnici na Nevrološki kliniki podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani," so še sporočili policisti. 

O nevzdžnem stanju na oddelku seznanjeni tako nadrejeni kot politiki

"Stanje na tem oddelku je bilo nevzdržno, na to je moj brat opozarjal več let," je ob razkritju dokumentov povedal brat Ivana Radana Kristian, ki je živel z bratom. Kot navaja, naj bi bili z dogajanjem na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike seznanjeni tudi nadrejeni. "Z razmerami so bili seznanjeni vsi, od čistilke, do predsednika republike."

"Smrt je bila daleč od dostojanstvene"

"Brat je prihajal iz službe zelo pretresen, ljudje so trpeli, umirali zaradi zdravniških zdrah. Smrt na tem oddelku pa je bila daleč od dostojanstvene. Brat je opisoval kako so se ljudje, mučili, kako so se dušili, kako ni bilo nadzora, ni bilo monitoringa, sestre se je čez dan nadiralo, pomoči so morale biti na ravni zdravnika.

Bolečin ob koncu življenja niso lajšali

Na oddelku je tudi soba, kjer naj bi umirajočim nudili paliativno oskrbo, torej lajšali bolečine.  "To so bili štiri stene z aparaturami, ki jih ni nihče znal uporabljati. Bolečin niso lajšali. Sestra je vsake toliko prišla pogledati, ali je pacient umrl," je Kristian Radan povedal za oddajo 24ur zvečer.

"Bojana Žvan je javljala tudi nadrejenim, se pritoževala, pisala celo predsedniku države, vendar ni bilo učnka," navaja Radan. Kot je znano, je vodstvo UKC Žvanovo po izbruhu afere Radan razrešilo z mesta predstojnice oddelka z težkimi nevrološkimi bolniki.

 

 

 
Komentarjev 11
  • dragec 20:18 30.maj 2016.

    kaj, v UKC je še veliko Radanov

  • Izudin 17:03 30.maj 2016.

    Radan je imel vsaj toliko srca, da ni bolnike pustil umirati v bolečinah.

  • Jagijagi1 16:07 30.maj 2016.

    Milojka pa še vedno tišči glavo v pesek!Kako žalostno! Vsem želim obilo zdravja!