Slovenija
26 ogledov

Zaslišali Melito Župevc

Melita Župevc Žurnal24 main
Kriminalistični preiskavi v DZ. V eni preiskujejo izginule podpise kemikov, v drugi podpise pod pobudo poslancev PS za referendum o holdingu.

Kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu je zaradi zapletov s podpisi Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bank vložil državni zbor (DZ), medtem ko ni znano, na čigavo pobudo poteka preiskava pristnosti podpisov pod zahtevo 30 poslancev za referendum o državnem holdingu (SDH). Neuradno smo izvedeli, da so med drugim zaslišali poslanko Pozitivne Slovenije (PS) Melito Župevc. To je kasneje potrdil tudi vodja poslancev PS Jani Möderndorfer.

Na policiji vodijo predkazenski postopek

Iz ljubljanske policijske uprave so dopoldan sporočili, da vodijo predkazenski postopek v zvezi sumov uradno pregonljivega kaznivega dejanja na podlagi kazenske ovadbe fizične osebe. "Predkazenski postopek se nanaša na ovadbo v zvezi z istovetnostjo podpisa pod pobudo za referendum," so zapisali v PU Ljubljana. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka policija podrobnosti o preiskavi ne daje.

Predsednik DZ Gregor Virant je potrdil, da je seznanjen z obema kriminalističnima preiskavama, a ju ni želel komentirati. Je pa zatrdil, da v DZ vedo, koliko je originalnih podpisov v pobudi za referendum o slabi banki. "S tem smo zaščitili pravico pobudnikov do referenduma," je danes dejal Virant, ki meni, da je "žalitev za inteligenco, če se poskuša narediti težavo tam, kjer je ni: na vstopni točki podpisov v DZ".

Po današnji seji kolegija je predstavnikom poslanskim skupin tudi razložil, kako je potekala procedura v zvezi s podpisi pod pobudo za referendum o slabi banki Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije.

Dejal je, da ta trenutek ne morejo vedeti, kje so te fotokopije izginile, zato ne more nihče s prstom kazati ne na DZ ne na MNZ. Prav tako je nemogoče vedeti, ali je šlo za napako, malomarnost ali naklep, da bi to ugotovili, pa so sprožili ustrezne postopke.

Z razlago Viranta niso zadovoljni pri SDS

Z razlago predsednika DZ niso zadovoljni v SDS, kjer dvomijo, da so službe DZ postopke izpeljale korektno. Vodja poslanske skupine Jože Tanko je predlagal, da se najprej razišče, kaj se je dogajalo v DZ, pred tem pa ne morejo kriviti drugih institucij. "Išče se krivca zunaj hiše, to pa ni korektno," je dejal Tanko, ki meni, da je treba storiti vse, da se ugotovi, kaj se je v vsaki fazi postopka dogajalo.

Virant je na to odvrnil, da bodo odgovornost uveljavljali, če se bo bo pokazalo, da je nekdo storil napako, dotlej pa ne namerava s prstom kazati na nikogar.

PS še vedno meni, da bi moral Virant odstopiti

Predsednik DZ prav tako ni prepričal poslancev opozicijske PS. Jani Möderndorfer je še vedno prepričan, da bi moral Virant iz objektivnih razlogov odstopiti, saj ni pomembno, kje je nastala napaka, pač pa gre za objektivno in politično odgovornost. Prav tako bi moral po mnenju PS premier Janez Janša zamenjati notranjega ministra Vinka Gorenaka, odgovor na svojo zahtevo po pričakujejo po Janševi vrnitvi iz tujine. Če Janša Gorenaka ne bo zamenjal, so v PS že napovedali, da bodo razmislili o interpelacijo bodisi zoper ministra bodisi zoper vlado.

Gorenak je sicer v pogovoru za Svet na Kanalu A dejal, da bo ponudil svoj odstop, če bo ugotovljena krivda v njegovih službah.

Virant je na kolegiju ponovil, da ne namerava odstopiti, je pa napovedal, da se bo glede njihove zahteve po izredni seji, na kateri bi razpravljali o delu DZ, oglasil v poslanski skupini PS in jim pojasnil vse okoliščine zapletov.

PS: Zloraba represivnih organov

"Vsi poslanci so se lastnoročno podpisali pod zahtevo," zatrjujejo v PS in pojasnjujejo, da je poslanka, ki je na porodniškem dopustu, zahtevo podpisala v navzočnosti priče. Kot pravijo, so šokirani nad nizom zadnjih dejanj, v katerih koalicija spodkopava temelje demokratične ureditve. Navajajo "zaplete" s podpisi pri pobudah za referendum o TEŠ6, slabi banki in SDH.

"Ravnanje PS kot pristisk na organe"

Današnje izjave in obsodbe predstavnikov PS glede preiskave podpisov poslancev pod referendumsko pobudo o zakonu o državnem holdingu v SDS razumejo kot nezaslišano politizacijo, so zapisali v sporočilu za javnost. Hkrati tako ravnanje razumejo tudi kot velik pritisk, ki da ga v PS skušajo izvajati nad organi pregona.

Spomnili so  tudi na izjavo poslanke PS Maše Kociper, ki je pred nekaj dnevi v izjavi glede spornih podpisov dejala, da originalnih podpisov v štirih urah niso uspeli dobiti, saj nekaj ljudi iz njihove stranke fizično ni bilo v državi.

V SDS tako obsojajo tudi kopiranje poslanskih podpisov in "izigravanje jasnih referendumskih pravil, ki si jih je privoščila opozicijska stranka Pozitivna Slovenija". Dejanji mečeta slabo luč na sistem parlamentarne demokracije v Sloveniji in na ugled zakonodajne veje oblasti, so prepričani v največji koalicijski stranki.

Kot dodajajo, bi morali organi pregona preiskavo voditi neobremenjeno in brez nepotrebnih političnih pritiskov. Poudarjajo tudi, da od pristojnih funkcionarjev državnega zbora in vlade pričakujejo, da v skladu z rezultati preiskave uveljavijo neposredno posamično odgovornost, ne glede na to, kje se bodo napake ugotovile.

Komentarjev 19
  • Veteran 20:54 18.november 2012.

    Kaj si pa mislila, da boš dobila od konjskega mešetarja Jankoviča, poglej se v ogledalo!!??

  • Veteran 20:54 18.november 2012.

    Kaj si pa mislila, da boš dobila od konjskega mešetarja Jankoviča, poglej se v ogledalo!!??

  • macko 08:26 14.november 2012.

    ej Maška, kot sem predvideval, te bo kmalu odneslo na smetišče poslanske zgodovine,zoki najbrž ni preveč zadovoljen, kaj ?sicer pa je to njegov nabor...lp