Šport
54 ogledov

Kristan: Cilj je obstanek

hokej Slovenija Saša Despot
Slovenska hokejska reprezentanca bo maja nastopala na svetovnem prvenstvu na Češkem. Vratar Robert Kristan poudarja, da je cilj Slovenije ne glede na dosežke iz Sočija obstanek v eliti.

Prihodnji teden Slovenijo v Berlinu čaka zadnji test v dvoboju z Nemčijo, nato se bo začelo zares, prvi nasprotnik pa bo Belorusija, bržkone bo že uvod eden od ključnih dvobojev za varovance Matjaža Kopitarja. "Belorusija je vsaj na papirju nekaj lažji nasprotnik, a za obstanek bomo rabili najmanj dve zmagi. Ta tekma bo seveda zelo pomembna," pravi prvi vratar izbrane vrste Robert Kristan.

Reprezentanca je podobna kot lani ob uvrstitvi v četrtfinale olimpijskih iger v Sočiju. "Mi gremo igrat tekmo za tekmo in tam bomo čakali priložnosti, da zmagamo. Osnovni cilj je seveda obstanek. Smo na realnih tleh. Vemo, kako je potekal sistem v Sočiju, tam smo imeli srečo in dobili Avstrijce. Cilj na Češkem je obstanek, če bo kaj več, bo to presenečenje."

Razpored v predtekmovanju, kjer se bo Slovenija pomerila z Slovaško, Dansko, Belorusijo, Norveško, Rusijo, Finsko in ZDA, je vsaj časovno zelo težak, saj bo reprezentanca kar dvakrat igrala dve tekmi, med katerimi bo manj kot 20 ur premora. "Vse kaže, da ne glede na uspeh iz Sočija pravega spoštovanja še ni. A tega ne moremo spremeniti. Mi gremo tja po čim boljši izid. Upam, da bomo imeli dovolj moči, da se bomo hitro regenerirali in pokazali, kar znamo."

Dodatno samozavest Slovencem vliva dejstvo, da na SP potuje z najmočnejšo postavo v zgodovini. "Odgovornost je zato še večja in upam, da bomo spočiti in lačni zmag ter izpolnili cilje. Tekme bodo težke, sam sem pripravljen in upam, da mi bo uspelo to pokazati na ledu. A treba bo imeti tudi nekaj sreče. Štejejo le zmage in pri tem niti ni važno, koliko strelov ubraniš."

Po dobrem nastopu na OI 2014 je jasno, da bodo tudi tekmeci Slovenijo jemali zelo resno. Kako nevarni znajo biti risi, so na na obali Črnega morja med drugim občutili Slovaki. "Mi se z nasprotniki ne obremenjujemo. Igrali bomo svojo igro in upamo na kanček športne sreče. Seveda nas tekmeci ne bodo podcenjevali, tudi Slovaki se naj z razlogom bojijo, sam pa upam na ponovitev Sočija in da jih bomo premagali."

Že pred SP je Kristan zaključil tudi zanj pomembno poglavje podaljšanja pogodbe v Pardubicah, kar mu bo v Ostravi omogočilo še lažje nastopanje. "Če si brez delodajalca, pritiski so in motijo menedžerji. Vesel sem, da se mi s tem ni treba ukvarjati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.