Slovenija
49 ogledov

Kristjani obeležujejo veliki četrtek

Na veliki četrtek z revnimi in odvisniki EPA
Kristjani po vsem svetu danes obeležujejo veliki četrtek; spominjajo se Jezusove zadnje večerje, ki predstavlja ustanovitev evharistije in duhovništva.

Z današnjim dnem se po cerkvah začenjajo slovesni obredi pred praznikom velike noči. Katoliški duhovniki bodo obnovili duhovniške zaobljube, za večerne maše pa je značilen obred umivanja nog.

Pred nedeljskim praznikom velike noči bodo po katoliških cerkvah danes dopoldne krizmene maše, pri katerih oljčno olje posvetijo v sveto krizmo, ki se uporablja pri podeljevanju zakramentov. Duhovniki pa bodo pri tej maši obnovili duhovniške obljube. Papež Frančišek bo krizmeno mašo v vatikanski baziliki svetega Petra daroval ob 9.30.

Zvečer pa pripravljajo maše zadnje večerje, pri katerih duhovnik nekaterim vernikom umije noge. S tem posnema Jezusovo umivanje nog apostolom in simbolično pokaže, da je kljub dostojanstvu duhovniške službe služabnik ljudem. Papež bo letos umil noge bolnikom rehabilitacijskega centra Don Carlo Gnocchi, ki nudi zdravniško in terapevtsko pomoč osebam s težkimi boleznimi.

Slovesno bo danes tudi po pravoslavnih cerkvah, kjer dopoldne pripravljajo liturgije, popoldne pa večerna bogoslužja. Letos namreč tudi pravoslavni kristjani, ki sicer uporabljajo drugačen koledar in način izračuna velike noči, praznik obeležujejo istočasno kot katoličani in evangeličani. Evangeličani sicer na današnji dan prazničnih bogoslužij ne pripravljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.