Šport
14 ogledov

Kristoffersonu prvenec v VSL

Henrik Kristoffersen EPA
Norvežan Henrik Kristoffersen je prepričljivo zmagal na veleslaloma na finalu svetovnega pokala v francoskem Meribelu.

Drugi je bil Nemec Fritz Dopfer, ki je zaostal 79 stotink, tretji Francoz Thomas Fanara (+0,97), četrti pa branilec velikega kristalnega globusa Avstrijec Marcel Hirscher (+1,18).

Hirscher ima zdaj v skupnem seštevku 60 točk prednosti pred Norvežanom Kjetilom Jansrudom, ki je bil 11. (+1,92). Jansrud je osvojil smukaški in superveleslalomski globus, vendar v tej sezoni v specialnem slalomu še ni nastopil, zato bo po nedeljskem slalomu Hirscher skoraj gotovo četrtič zapored zmagal v skupnem seštevku.

"Sem blizu cilja, opravljeno je 99 odstotkov dela, vendar še ne povsem na koncu," je o boju za globus dejal Hirscher, ki bi se s štirimi skupnimi zmagami na drugem mestu večne lestvice izenačil z rojakom Hermannom Maierjem, Italijanom Gustavom Thönijem in Švicarjem Pirminom Zurbriggnom; pet trofej je v svoje vitrine spravil Luksemburžan Marc Girardelli. Nihče izmed njih pa skupne zmage ni slavil štirikrat zapored.

O slalomskem nastopu se še ni odločil Jansrud, ki je v cilju povedal: "Mogoče. Jutri gotovo znova pridem sem, ne vem pa še, ali kot tekmovalec ali zgolj kot gledalec. Mislim pa, da je 90 odstotkov možnosti, da ne bom na startu." Jansrud je na specialnem slalomu zadnjič nastopil januarja 2014 v Adelbodnu, zadnjič pa je bil med trideseterico decembra 2011, ko je bil 24. v Alta Badii. Četrti je bil leta 2005 v Beaver Creeku, kar je njegov najboljši slalomski izid.

Jansrud je bil sicer 21. po prvi vožnji veleslaloma, v finalu pa je z drugim časom, hitrejši je bil le Francoz Victor Muffat Jeandet, pridobil deset mest za najboljši izid v tej disciplini v sezoni. Kristoffersen je imel tretji čas finala, Hirscher pa četrtega.

Kristoffersen, dvajsetletni mladinski svetovni prvak, je vodil po prvi vožnji in tudi na koncu obdržal vodilni položaj. S tem je v svetovnem pokalu v tej disciplini slavil prvič doslej, trikrat pa je bil že najboljši v slalomu. Dopfer je v lovu na svojo prvo zmago v pokalu še šestič ostal na drugem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.