Slovenija
19 ogledov

Kriza reže božičnice

božičnica 2012 Žurnal24 main
Nagrade. Božičnic in trinajstih plač delavcem večinoma ne bodo izplačala niti podjetja z dobičkom.

Nekatera podjetja bodo tudi letos izplačala božičnice in trinajste plače, čeprav je agencija za upravljanje kapitalskih naložb že lani izdala priporočilo, naj podjetja, ki jih upravlja in so v delni ali večinski lasti države, optimizirajo svoje poslovanje tudi na račun teh izplačil.

Božičnica v bonih

Na Darsu, kjer pričakujejo, da bodo leto zaključili pozitivno, so lani božičnico izplačali. Zaposleni do petega tarifnega razreda so dobili 600, tisti, ki so uvrščeni višje, pa 350 evrov. O letošnji božičnici še niso odločali. Darsu bo sicer leta 2014 v plačilo zapadlo 447 milijonov evrov obveznosti. Na Telekomu bodo 13. plačo izplačali v dogovoru s sindikati, a je vse odvisno od izpolnitve letnega načrta. To naj bi bilo znano februarja.

Pošta Slovenije je lani okoli 6.400 zaposlenim izplačala božičnico v višini 310 evrov. Letos ni predvidena, čeprav pričakujejo okoli 6,4 milijona evrov čistega dobička. Pred rebalansom poslovnega načrta zaradi krize so sicer načrtovali 17-milijonski dobiček. V Triglavu pravijo, da je izplačilo odvisno od rezultatov, zato odločitve še ni. Lani so izplačali božičnico v višini 50 odstotkov povprečne bruto plače zaposlenega, pri čemer so del božičnice “predstavljali boni za določeno trgovino, del premija za osebno zavarovanje, manjši del pa nakazilo na osebne račune”.

Tista podjetja, ki še ne vedo, ali bodo zaposlenim izplačala nagrade ob koncu leta, bodo o tem večinoma odločala v drugi polovici decembra.

Komentarjev 4
  • mph 09:53 26.november 2012.

    Kaj pa, če je država in so upravitelji tako sposobni, da je dobiček? Strinjam se edino pri tistih, da ne, ki imajo ali monopol (in je to rezultat njihovega "sposobnega managementa") ali pa slabo vodstvo. Sam še nikoli sicer nisem ...prikaži več dobil božičnice ne 13. :-)

  • dragec 09:23 26.november 2012.

    če je firma privatna in dobro posluje - OK. če je večinski lastnik država - NIKAKOR!!!

  • bobr 08:52 26.november 2012.

    To so podjetja v večinski če ne celo 100% lasti davkoplačevalcev.Naj se del dobička vlaga v razvoj, del dobička pa za tiste državljane, ki v teh časih potrebujejo pomoč.Če bo kdo zaposlenim v teh podjetjih tako predstavil ...prikaži več kam gre denar,se bo marsikdo strinjal.