Šport > Nogomet
28 ogledov

Kriza svetovnega nogometa

Michel Platini Sepp Blatter Uefa Fifa EPA
Po začasnem devetdesetdnevnem suspenzu vodilnih mož svetovne in evropske nogometne organizacije, Seppa Blatterja in Michela Platinija, se odpirajo številna vprašanja, povezana s tem, kdo bo v času suspenza vodil krovni nogometni organizaciji.

Sepp Blatter je sicer napovedal, da se bo na februarskem kongresu krovne svetovne nogometne zveze poslovil s predsedniške funkcije ter mesto prepustil nasledniku. Suspenz je sledil interni Fifini preiskavi, ta je vzela pod drobnogled sporno nakazilo Blatterja devetnajst let mlajšemu Michelu Platiniju, sicer tudi podpredsedniku Fife, v višini dveh milijonov švicarskih frankov. Za 79-letnega Blatterja bi začasna prepoved delovanja v nogometu tako na nacionalni kot mednarodni ravni pomenila predčasno slovo s funkcije, še pred volilnim kongresom. Takojšnje Blatterjevo slovo so sicer zahtevali tudi glavni Fifini pokrovitelji.

V Fifinih statutarnih pravilih sicer ni omenjen primer suspenza predsednika zaradi kriminalističnih preiskav, obstaja pa pravilo, ki določa nadomeščanje predsednika zaradi takšne ali drugačne odsotnosti. "Če je predsednik stalno ali začasno nezmožen opravljati svoje uradne dolžnosti, ga do prvega naslednjega kongresa nadomesti najstarejši podpredsednik," določa pravilo.

Najstarejši podpredsednik Fife je 69-letni Kamerunec Issa Hayatou, predsednik afriške nogometne zveze Caf, sicer član Fifinega vodstva že vse od leta 1990. Iz Fifine pisarne so že sporočili, da bo začasno do kongresa predsedniške funkcije opravljal Hayatou.

Tudi Uefa v svojih pravilih ne opredeljuje izrecno primera suspenza svojega predsednika. V skladu s pravili predsednika v času njegove odsotnosti s funkcije nadomešča prvi podpredsednik, torej prvi namestnik po funkciji. To je Španec Angel Maria Villar Llona. Glede na dejstvo, da je imel danes izrečeni suspenz takojšnji učinek, Platini ne bo mogel opravljati svoje predsedniške funkcije 12. decembra, ko bo v Parizu žreb predtekmovalnih skupin evropskega prvenstva v nogometu, ki bo prihodnje leto v Franciji. Nadomestil naj bi ga prav španski podpredsednik.

Odločitev Fifine etične komisije o suspenzu še ni pravnomočna. To pomeni, da bosta imela tako Blatter kot Platini možnost izpodbijanja odločitve s pritožbo. Nedvomno bosta to pravico tudi izkoristila. Rok za vložitev pritožbe je dva dni po njenem prejemu. Seveda pa pritožba ne bo odložila suspenza.

Blatterjevi pravni zastopniki, Blatter je najel skupino švicarskih in ameriških odvetnikov, so tako že podvomili v veljavnost odločitve, kajti, kot trdijo, ta ni bila sprejeta v skladu z etičnim in disciplinskim kodeksom, saj Blatter ni imel možnosti predstaviti svojih dokazov, s katerimi bi lahko zavrnil obtožbe ter dokazal, da ni bil udeležen v nobenih kriminalnih aktivnostih oziroma nepravilnostih.

Blatterjevi odvetniki trdijo, da bi morali opustiti vse preiskave proti njihovemu klientu. Preiskava namreč po njihovem temelji na nesporazumu švicarskega državnega tožilca. Švicarski preiskovalci so namreč sprožili preiskavo, a niso vložili obtožnice proti predsedniku, saj v dveh tednih niso predložili utemeljenega suma oziroma dokaza, s katerim bi podkrepili svoje trditve, trdijo Blatterjevi pravni zastopniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.