Svet
27 ogledov

Kriza ubija, dobesedno

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Samomori. Lani jih je bilo med brezposelnimi v Italiji kar 362, največ med obrtniki, ki ne dobijo več dela.

Konec marca sta Italijo še posebno pretresla dva dogodka – podjetnik, gradbenik, ki ni mogel dobiti več dela, se je zažgal v Bologni, dan pozneje pa je podoben korak storil delavec, ki štiri mesece ni dobil plače.

V Veroni se je polil z bencinom in si prižgal cigareto. To sta le dva medijsko odmevna primera, a sodeč po najnovejšem poročilu Euresa (inštituta, ki se ukvarja z raziskovanjem gospodarsko-družbenih tem), vzame gospodarska kriza med brezposelnimi eno življenje na dan.

Alarmantne številke

Poročilo inštituta kaže, da se število samomorilcev med brezposelnimi povečuje – konkretno: pred krizo si jih je življenje vzelo okoli 200 na leto, lani pa je žalostna statistika naštela kar 362 tovrstnih primerov. Povečanje je več kot 80-odstotno.

Največ na severu

Glede na objavljene podatke so najbolj ogroženi ljudje med 45. in 64. letom.

Število samomorov med brezposelnimi se je najbolj povečalo v severni Italiji (od vseh brezposelnih samomorilcev si jih je tam vzela življenje več kot polovica), sledi pa osrednja Italija.

Upoštevaje poklic, se je največ samomorov zgodilo med obrtniki, sledijo pa trgovci in podjetniki.

Komentarjev 2
  • suzana.kos 08:38 18.april 2012.

    jaz absolutno nisem Janšev fen, ampak se podpišem pod izjavo, da so sindikalisti padli z lune...in svizec Štrukelj je popolni demagog... je pa tudi dober govorec in ga novinarji sploh ne znajo prav spraševati...vsak dan bi morali ponavljati podatke o ...prikaži več tem za koliko se je povečalo število zaposlenih v javni upravi in kako se je povečala masa za njihove plače in na drugi strani kaj se je zgodilo v gospodarstvu...če denarja ni, ga pač ni...in res bi morali začeti odpuščati tudi v javnem sektorju, da bi se tam sploh zavedali v kakšnih časih živimo

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 07:45 18.april 2012.

    Naši sindikalisti pa bi imeli višje plače ...