Svet
20 ogledov

Križev pot v Romuniji

Križev pot
1/9
Reuters
V Bukarešti obnovitev križevega pota. V državi doživljajo pravi "gradbeni bum" z gradnjo in obnovo cerkvenih objektov.

V Bukarešti so se verniki več tednov pripravljali na velikonočne praznike, ki jih med drugim zaznamujejo z oživitvijo križevega pota, Jezusove zadnje poti na Golgoto, kjer so ga križali.

Molitev križevega pota je najbolj v navadi v postnem času, še zlasti na veliki petek, ki predstavlja obletnico Jezusove smrti.

Denar daje država

Romunija je izjemno religiozna država, v kateri se 90 odstotkov ljudi opredeljuje za pravoslavne kristjane. Od konca Ceausescujeve diktature, ki je verstva prepovedovala, se je Cerkev močno okrepila in se zavihtela na vodilni položaj v državi.

Skoraj ni tedna, da ne bi končali obnove kakega cerkvenega objekta, dela pa opazno napredujejo tudi na objektu katedrale v Bukarešti, ki naj bi bila najvišji verski objekt v jugovzhodni Evropi. Senco naj bi metala na sosednjo palačo nekdanjega diktatorja Ceausescuja.

Romunija je ena od najrevnejših držav v Evropski uniji; leta 2009 je prejela pomoč Mednarodnega denarnega sklada. Kljub temu vsako leto Pravoslavni cerkvi namenja milijone evrov, ki jih vlagajo v obnovo in gradnjo cerkva, del denarja pa gre tudi za plače duhovnikov. V zameno duhovniki podpirajo politične kampanje tistih politikov, ki so naklonjeni Cerkvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.