Avto
91 ogledov

S pametno signalizacijo ni več nesreč

Nepregledno križišče Zavarovalnica Triglav
12 nevarnih prometnih točk v Sloveniji bo od zdaj naprej bolj varnih. Zaključen je projekt postavitve sistemov COPS@road, ki izboljšujejo preglednost na nezavarovanih železniških prehodih, podvozih, križiščih ...

Mladi inovator Peter Korun, ki je ustanovil podjetje Aktivna signalizacija Korun, je pred tremi leti predstavil svojo inovacijo za rešitev vožnje skozi nepregledna križišča. Osnovno idejo je še izboljšal, saj so projekt podrle številne občine in tudi podjetja, med njimi Zavarovalnica Triglav, ki je je v sodelovanju z mladim podjetnikom lani in letos z opozorilnimi sistemi COPS@road opremila 12 nevarnih cestnih odsekov.

Le-tem je bila skupna povečana nevarnost prometnih nesreč zaradi nepreglednosti ali naleta. Opremljena so križišča v občinah Krško, Zagorje ob Savi, Novo mesto, Ribnica, Hoče-Slivnica, Litija, Prevalje, Beltinci, Mengeš, Žalec ter podvoza v Trebnjem in na Ptuju.

Gre za opozorilni sistem, ki s pomočjo senzorjev zazna prihajajoča vozila ter voznike v realnem času s svetlobnim signalom opozarja na povečano previdnost na nevarnih prometnih točkah. Enote sistema med seboj komunicirajo brezžično, prav tako se po potrebi napajajo na sončno energijo. Postavitev sistema zato ne zahteva večjih infrastrukturnih posegov in je primerna zlasti za cestne odseke, kjer je zaradi finančnih ali infrastrukturnih omejitev otežena drugačna rešitev. "Dosedanji rezultati nekaterih postavitev sistema kažejo bistveno zmanjšanje prometnih nesreč na nevarnih točkah," je povedal Peter Korun, direktor podjetja A.s.K.

Čas bo pokazal rezultate

Celoviti učinki zmanjševanja prometnih nesreč bodo vidni šele čez čas in skozi uporabniško izkušnjo. Na izbranih cestnih odsekih bodo v podjetju A.s.K. še naprej spremljali statistiko prometnih nesreč in telemetrijo prometa, s čimer bodo preverjali dejansko stanje in izboljšave v prometni varnosti. Po potrebi pa pristojnim predlagali ukrepe, s katerimi bi lahko nevarne cestne odseke še bolj zavarovali.

Dobrega pol leta po postavitvah sistemov so odzivi pozitivni. V Krškem, kjer je v križišču Veliki Podlog sistem postavljen od novembra lani, so rezultati naslednji. "Na omenjenem križišču od novembra 2014 nismo obravnavali prometnih nesreč. V sedmih letih pred tem pa se je na tem odseku zgodilo 21 nesreč, v katerih je ena oseba umrla, sedem je bilo hudo, 24 oseb pa lahko telesno poškodovanih," je povedal Peter Molan, komandir Prometne policije Krško.

Tudi s Policijske postaje Novo mesto sporočajo, da v bližini postavljenega opozorilnega sistema (na križišču Westrove in Šegove ulice) v letošnjem letu še niso preiskovali nobene prometne nesreče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.