Slovenija
108 ogledov

Krkovič bo zaradi zadeve Patria tožil državo

Ponosni na Slovenijo Saša Despot
Anton Krkovič je napovedal odškodninsko tožbo zoper državo. Vložil naj bi jo tudi Ivan Črnkovič, medtem ko se za Janeza Janšo še ne ve natančno. "Se pa pogovarjamo v tem kontekstu," je dejal Krkovič.

Kot je povedal Anton Krkovič, tožbo trenutno še pripravlja, vložena naj bi bila nekje konec leta ali v začetku prihodnjega leta. Državo bo tožil, ker je moral zaradi razveljavljene sodbe v zadevi Patria v zaporu preživeti 249 dni, porušenega zdravja, ki sta mu ga načela celoten proces in zapor, ter okrnjenja dobrega imena.

Kakšen znesek bo zahteval, trenutno še ne ve, so pa po njegovi oceni pri nas trenutno dosojene odškodnine za tovrstne primere "zelo nizke".

Krkovič je napovedal, da bo drugo leto "leto njegove izstavitve računov vsem tistim, ki so ga načrtno blatili". Tako je že vložil tožbo zoper nekdanjega vodjo obveščevalnega oddelka na ministrstvu za obrambo Antona Peinkiherja, ki je v medijih zanj med drugim zapisal, da je skupaj z Janšo organiziral grosistično prodajo orožja Hrvatom. Tožbo Krkovič napoveduje tudi zoper avtorico knjige Skrito povelje Drago Potočnjak, ker da v knjigi navaja, da je trgovec z orožjem.

Z odločitvijo Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katero je to nedavno zavrnilo zahtevo Emilije Mrlak za uvedbo sodne preiskave zaradi sestrelitve helikopterja med osamosvojitveno vojno, je Krkovič zadovoljen. Toliko bolj zato, ker je v njej po njegovih besedah nekaj zanimivih pravnih kvalifikacij, ki niso pomembne zgolj za ta primer, ampak tudi za pogled na celotno osamosvojitveno vojno.

Tako med drugim v obrazložitvi odločitve piše, da je bil helikopter, v katerem je umrl Toni Mrlak, glede na vse takratne okoliščine legitimna vojaška tarča, kot tudi, da je JLA v tistem času delovala sovražno.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Ferluci 08:35 17.november 2016.

    Razne rdeče aubikse prav gotovo!

  • maximilian 22:38 16.november 2016.

    ni treba vseh v isti koš metat

  • maximilian 22:38 16.november 2016.

    Luzer si ti, ki si upaš anonimno žaliti ljudi, ni pa te v hlačaš se z imenom predstavit.