Vizita za živali > Svetovalnica
173 ogledov

Kronični artritis pri psu in pomoč fizioterapije

Mešanci srednje in manjše rasti Žurnal24 main
Bralka meni, da je njen kuža prestar za velike operativne posege. Bi fizioterapija pri težavah s kolki pomagala?

Vprašanje: Pozdravljeni, imam 11 let starega mešanca z ovčarjem. Ima tipične starostne težave, malo slep, malo gluh ... Zdaj ga kakšno leto že hecajo kolki. Ne teče več veliko, je bolj počasen. Za kakšne operacije je prestar, me pa zanima, ali bi pomagala fizioterapija? Kako pogoste obiske bi predlagali? 

Odgovarja Kristina Porenta, dr. vet. med., dipl. Fiziot., CCRP

Spoštovani.
O diagnozi vašega psa niste povedali veliko, kajti težave s kolki so lahko različne. Domnevam pa, da gre za artrozo kolčnih sklepov, kar bi bilo glede na vaš opis najbolj verjetno. Recimo, da gre za to. Temu obolenju rečemo kronični artritis, pristop k lajšanju težav je pa multimodalen. Poleg medikamentoznega lajšanja bolečin je na mestu še ohranjanje idealne telesne teže, kar sklepe razbremenjuje ter večanje ali vsaj ohranjanje mišične mase, ki pomaga sklepe dodatno stabilizirati in razbremeniti. Fizioterapija in njeni postopki ter tehnike so nujen pristop, saj se dela dodatno na zmanjšanju bolečine, večanju gibljivosti sklepov ter večanju ali ohranjanju mišične mase. Ob vsem je potrebno upoštevati zdravstveno in kondicijsko stanje celega telesa, kardiovaskularni status ter morebitne druge pridružene bolezni ali poškodbe, ko se dela plan terapije in pa vadbe.
 
Število obiskov je odvisno od izbranih metod in tehnik, kajti nekatere se aplicirajo vsak dan, nekatere vsak drugi dan, nekatere dvakrat ali enkrat na teden in tako dalje.
 
Izbrane metode in tehnike so pa odvisne od števila težav na telesu in njihove intenzitete.
Številke je  težko postaviti, saj je pristop dela individualen, ampak v povprečju bi rekla, da bi bilo primerno 6 do vsaj 10 terapij v roku nekaj tednov, da se pokažejo vidni učinki težav, za katere pri vašem psu lahko samo domnevam, da jih ima. Počasen je pa lahko tudi zaradi drugih razlogov.
Želim vam vse dobro.
Lep pozdrav.