Svet
50 ogledov

Mandela na poti v svoj rojstni kraj

Nelson Mandela, pogreb, krsta
1/6
Reuters
Pot nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele se končuje, saj je letalo z njegovimi posmrtnimi ostanki poletelo proti njegovemu rojstnemu kraju Qunu, kjer bo jutri pokopan.

Krsta je proti Qunuju poletela z vojaškim letalom hercules C-130, ki je vzletelo z letalskega oporišča blizu Pretorie. Herculesa so spremljala tri bojna letala griffin. Proti Qunuju sta poleteli tudi dve potniški letali z družinskimi člani, prijatelji in dostojanstveniki.
Z zastavami obdana krsta Nelsona Mandele je v Qunu odletela po slovesnosti, ki jo je organiziral Afriški nacionalni kongres (ANC). Južnoafriški predsednik Jacob Zuma, ki so ga obdajali Mandelovi svojci, je dejal, da Južna Afrika potrebuje več Madib, da bi uspela. Madiba je sicer klansko ime Mandele.

"Smo svobodni, a izzivi neenakosti ostajajo," je dejal Zuma, s čimer je meril na revščino in brezposelnost, ki ovirata gospodarski razvoj države. "Tata (oče), igral si svojo vlogo in veliko prispeval," je dodal Zuma.

Jutri na pogrebu pet tisoč ljudi

Ob prihodu v Qunu bodo Mandelovo krsto z vojaškim konvojem odpeljali do njegove rojstne vasi. Nedeljski pogreb se bo začel ob 7. uri zjutraj z dvourno slovesnostjo, katere se bodo udeležilo približno 5.000 ljudi, med katerimi bodo tudi številni tuji dostojanstveniki.

Ob spominski slovesnosti v torek se je v stadionu v Sowetu zbralo več deset tisoč ljudi. Mandeli se je v vladni palači v Pretorii, kjer je od srede do petka ležala odprta krsta, poklonilo do 100 tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.