Šport
58 ogledov

Kruijswijka po padcu še slekli

Steven Kruijswijk Profimedias
Steven Kruijswijk je ostal brez rožnate majive po 19. etapi, oblekel jo je Kolumbijec Esteban Chaves.

Italijan Vincenzo Nibali je zmagovalec 19. etape kolesarske dirke po Italiji. Član Astane je na 162 kilometrov dolgi preizkušnji, ki se je začela v Pinerolu, končala pa z vzponom v francosko smučarsko središče Risoul, za 51 sekund ugnal Španca Mikela Nieveja in se prebil na drugo mesto v skupnem seštevku.

Skupno vodstvo je sicer prevzel Kolumbijec Esteban Chaves (Orica-GreenEdge), ki je bil v etapi tretji s 53 sekundami zaostanka. Doslej vodilni Nizozemec Steven Kruijswijk je bil po padcu na spustu s Col d'Agnela šele 16. s 4:54 minute zaostanka. Tako je skupno padel na tretje mesto, za Chavesom pa si je nabral 1:05 zaostanka. Nibali za Kolumbijcem zaostaja 44 sekund.

Italijanski šampion je napadel na zadnjem vzponu. Najprej devet kilometrov pred ciljem, a neuspešno. Štiri kilometre pozneje je poskusil znova, a ga je Chaves držal. Nekaj sto metrov zatem pa je Italijan dokončno napadel in se otresel Kolumbijca. Po prečkanju ciljne črte so ga oblile solze po vseh kritikah italijanske javnosti, bil je tudi blizu, da ga trener Paolo Slongo potegne z dirke, a je sum bolezni na srečo njegovih navijačev izginil in je Nibali lahko nadaljeval dirko.

"Zmagal sem z besom. Ni bilo lahko prenesti vsega, kar se je dogajalo v zadnjih dneh. To zmago posvečam Rosariu (mlademu učencu, ki je umrl pred dvema tednoma). Sem pa zelo srečen. Etapa je bila zelo težka. Želim pa ostati prizemljen, saj nas jutri čaka nova težka etapa," je dejal Nibali.

Na koncu je slavil z več kot 50 sekundami pred Nievejem in Chavesom, Kruijswijk pa je možnosti za zmago izgubil po padcu na spustu s predzadnjega vzpona, pri katerem je naredil pravi premet, nato pa se moral še dvakrat ustaviti. Čeprav se je zatem še boril, se je na zadnjem vzponu zlomil in rožnato majico vodilnega prepustil Chavesu.

Kolumbijec je po prevzemu skupnega vodstva povedal: "Težko je bilo. Vesel sem, da imam oblečeno rožnato majico in da sem tako blizu skupne zmage na tej dirki. Toda jutri nas čaka nova zahtevna preizkušnja. Žal mi je Stevena Kruijswijka. Naredil je majhno napako na spustu, toda boril se je zelo pogumno. Poskušal sem slediti Nibaliju, a je bil danes premočan."

Slovencev ni bilo v ospredju. Primož Roglič (LottoNL-Jumbo) je bil 57. z 21:09 minute zaostanka, Matej Mohorič (Lampre - Merida) in Grega Bole pa sta s 36:31 minute zaostanka ciljno črto prečkala na 110. in 113. mestu.

V soboto kolesarje čaka nova, 134 km dolga etapa z nekaj vzponi, ki se bo začela v Guillestru, končala pa na Sant' Anna di Vinadiu.

Izidi, 19. etapa, Pinerolo - Risoul (162 km):
1. Vincenzo Nibali (Ita/Astana)                       4:19:54
2. Mikel Nieve (Špa/Sky)                                 + 0:51
3. Esteban Chaves (Kol/Orica-GreenEdge)           0:53
4. Diego Ulissi (Ita/Lampre - Merida)                    1:02
5. Rafal Majka (Pol/Tinkoff)                                 2:14
6. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)
7. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale)
8. Georg Preidler (Avt/Giant-Alpecin)                   2:43
9. Nicolas Roche (Irs/Sky)                                  2:51
10. Hubert Dupont (Fra/AG2R La Mondiale)
...
57. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)              21:09
110. Matej Mohorič (Slo/Lampre - Merida)          36:31
113. Grega Bole (Slo/Nippo - Vini Fantini)

Skupno:
1. Esteban Chaves (Kol/Orica-GreenEdge)     78:14:20
2. Vincenzo Nibali (Ita/Astana)                         + 0:40
3. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo)              1:05
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                    1:48
5. Rafal Majka (Pol/Tinkoff)                                 3:59
6. Bob Jungels (Luk/Etixx - Quick-Step)              7:53
7. Andrey Amador (Kos/Movistar)                        9:34
8. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale)                   12:18
9. Kanstantsin Sjucov (Blr/Dimension Data)        13:19
10. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale) 14:11
...
63. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo)            2:35:18
93. Matej Mohorič (Slo/Lampre - Merida)          3:11:36
135. Grega Bole (Slo/Nippo - Vini Fantini)        3:54:26

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.