Svet
41 ogledov

Krvavi petek: Obglavljenje 52 moških

Savdskoarabski verniki pred molitvijo Žurnal24 main
Saudska Arabija se pripravlja na izvršitev smrtne kazni 52 kaznjencev, večinoma obsojenih terorizma. Amnesty International pri tem opozarja, da so med njimi tudi protestniki iz šiitske manjšine.

Po poročanju BBC-ja, ki navaja medije Savdske Arabije, 55 kaznjencev čaka na izvršitev smrtne kazni, od katerih naj bi jih 52 usmrtili še danes. Šlo naj bi za teroriste, člane Al Kaide, ki so na smrtno kazen obsojeni zaradi oboroženih napadov, poleg njih pa še obsojence iz vasi Awamiyah.

Pred časom je sodišče več šiitskih borcev iz te vasi, za saudijsko nafto strateškem območju, obsodilo zaradi upora in napadov na varnostne službe. Vas je že od leta 2011 središče protestov šiitov, ki nasprotujejo zatiranju sunitske monarhije. Med njimi naj bi bili tudi aktivisti, za katere Amnesty International navaja, da so bili obsojeni na nepravičnem sodnem procesu. Med temi aktivisti so tudi trije, katerih priznanje naj bi dosegli na podlagi mučenja.

Očitno je, da savdijske oblasti terorizem izkoriščajo kot izgovor, da na ta način rešujejo tudi svoje ostale politične težave,” je pri tem povedal James Lynch, podpredsednik omenjene organizacije za Bližnji vzhod in severno Afriko. Dodal je še, da so omenjene tri aktiviste na smrt obsodili, ko še niso bili polnoletni.

Oblasti v Savdski Arabiji vztrajajo, da so bili obsojencem dosojene pravične kazni in da bodo te tudi izvršene v skladu s šeriatsko zakonodajo. Zagovorniki smrtne kazni v kraljevini trdijo, da je obglavljanje, ki se po navadi izvede z enim samim udarcem z mečem, najmanj tako humano kot uporaba smrtonosnih injekcij v ZDA.

Komentarjev 5
  • valerijakregar 20:55 27.november 2015.

    takole pa je videti "black friday " - po muslimansko !

  • mph 19:59 27.november 2015.

    So redke prilike, da se lahko strinjam s tabo, to je ena od takih. Še posebaj Ai mi gre pošteno na jetra zadnje čase, ker so slepi za realnost, naj grejo protestirat osebno dol v Saudsko, če imajo jajca, namesto ...prikaži več tukaj iz udobnih foteljev solit pamet vsem ostalim. Pa ne, da dostikrat nimajo prav, ampak, kar je preveč je preveč ...

  • maresem 19:25 27.november 2015.

    Pa menda ja tega ne počnejo tako miroljubni musliči?!