Zdravje > Prehrana
2372 ogledov

Kuhana ali surova špinača?

špinača Žurnal24 main
Špinača je bogata z vitamini in minerali, pomembno pa je, kako jo zaužijemo ...

“Špinača je eno redkih živil bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega vsebuje še kar nekaj drugih vitaminov in mineralov, bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek,” pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko – Nutrisu.

Je pa absorbcija in delež njenih koristnih vitaminov in mineralov odvisna tudi od njene priprave. “Pri pripravi špinače je zelo pomemben način priprave. Vsebnost folatov se pri kuhanju lahko zmanjša tudi za 50 odstotkov. Del folatov se uniči zaradi visoke temperature, del pa preide iz živila v vodo,” opozarjajo na Nutrisu.

(Foto: Shutterstock) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ker je vitamin C še posebej občutljiv na visoke temprerature, pride pri kuhanju do še večjih izgub. Dodajajo pa, da se pri dušenju folati in vitamin C delno ohranijo oziroma so izgube manjše.

Karotenoidi in vitamin K

Karotenoidi so po njihovih besedah dokaj stabilni in pri kuhanju špinače ne prihaja do večjih izgub, vseeno pa se bolj ohranijo pri dušenju. Priporočajo uporabo sveže in lokalno pridelane špinače. “Mlado špinačo lahko uporabimo za pripravo solat, staro špinačo pa dušimo ali kratko prekuhamo, da čim bolj ohranimo njeno hranilno vrednost,” pravijo.

Špinača je bogata tudi z vitaminom K, ki je zelo lipofilen. To pomeni, da se rad veže na maščobo. “V rastlinah je vezan v kloroplastih in se ne odcepi zlahka. Iz kuhane špinače, ki je sicer dober vir vitamina K, se, če jo zaužijemo z maščobo, absorbira približno 20 odstotkov vitamina K, medtem, ko se iz surove špinače vitamin K praktično ne absorbira v telo,” pojasnjujejo.