Slovenija
424 ogledov

Štirje odstotki otrok niso biološki otroci moških, ki jih vzgajajo

oče, mati, otrok, rojstvo, porod Žurnal24 main
Mož lahko očetovstvo otroka po novem spodbija tudi po petih letih od rojstva otroka, vendar leto dni po tem, ko se pojavi sum, da ne gre za njegovega biološkega otroka. Otroke, ki niso njihovi biološki otroci, naj bi vzgajali štirje odstotki moških.

Očetje, ki dvomijo, da skrbijo otroka, ki ni njihov biološki otrok, lahko odslej vprašanje očetovstva odprejo kadar koli, torej ne glede na to, koliko let je poteklo od rojstva otroka.

Ustavno sodišče je namreč razveljavilo časovno omejitev petih let - čas v katerem je lahko mož doslej izpodbijal očetovstvo otroka, ki ga je rodila njegova žena v zakonski zvezi ali pred pretekom tristo dni od prenehanja zakonske zveze. 

Zakon: Oče otroka je mož matere

Glede na našo zakonodajo, za očeta otroka, ki je rojen v zakonski zvezi, velja mož matere otroka. Za očeta velja tudi nekdanji mož otrokove matere, če je otrok rojen manj kot 300 dni po ločitvi. Če torej mož posumi, da ni biološki oče otroka, mora očetovstvo izpodbijati preko upravnega postopka. Tega pa mora sprožiti največ eno leto od nastanka okoliščin, ki so privedle do dvomov v povezavi z očetovstvom.

Tudi v Sloveniji okoli štirje odstotki kukavičjih otrok

Okoli štirje odstotki očetov v Evropi naj bi nevede vzgajali otroka, ki ni njihov biološki otrok, ugotavljajo britanski znanstveniki. Kolikšen je odstotek zavedenih očetov v Sloveniji, ni znano, saj v Sloveniji taka raziskava še ni bila narejena. "Moje mnenje je, da je Slovenija nekje v povprečju Evrope," pravi Marko Smolič iz Inštituta za DNK analize. 

V konzervativni družbi kukavičjih otrok več

"Načeloma velja, da je odstotek očetov, ki nevede vzgajajo nebiološkega otroka, višji v državah, kjer je represija večja," razlaga Smolič. Po njegovih podatkih naj bi bil v Trstu kar deset odstotkov takih očetov. "V Italiji je izrazita prisotnost krščanskih vrednot," dodaja.  

Med testiranimi v 20-ih odstotkih dvom upravičen

Med naročniki DNK testa očetovstva je okoli 75 odstotkov moških in 25 odstotkov žensk. Obstajajo namreč tudi primeri, ko se za postopek odloči mati otroka. Sum, da mož ni oče njenega otroka, mora izraziti leto dni po porodu. 

"V splošnem je od testirane populacije negativnih rezultatov v poprečju nekaj več kot 20 odstotkov in potrjenih bioloških očetovstev nekaj manj kot 80 odstotkov," razlaga Smolič. 

Očetovstvo tistega, ki po zakonu velja za otrokovega očeta, lahko uveljavlja tudi moški, ki misli, da je oče otroka. Tožbo mora vložiti v enem letu od dneva, ko je bilo očetovstvo vpisano v matično knjigo.

Slovenija, 01.07.13, oce in otrok, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

V zunajzakonski zvezi mora oče otroka "priznati"

Ko se otrok rodi v zunajzakonski zvezi, je priznanje očetovstva potrebno urediti. Zakon za to sicer ne določa roka, mora pa oče otroka priznati za svojega uradno, torej na matičnem uradu ali na centru za socialno delo, v javni listini ali v oporoki. Zakon pravi, da očetovstvo lahko prizna oseba, ki je razsodna in stara najmanj 15 let. 

Kdo je oče otroka, mora potrditi mati

Ko matičar dobi obvestilo o rojstvu otroka, rojenega zunaj zakonske zveze, obvesti center za socialno delo, ki pokliče mater, da izjavi, koga šteje za očeta svojega otroka. To izjavo lahko da mati tudi brez poziva. Če mati pove ime otrokovega očeta, ga center za socialno delo pokliče, da izjavi, ali je otrokov oče. Če očetovstva ne prizna, lahko mati v otrokovem imenu vloži tožbo na ugotovitev očetovstva.

Priznanje očetovstva se lahko uredi tudi pred rojstvom otroka na centru za socialno delo, in sicer tako, da oba partnerja skupaj o tem podata izjavo.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 14
  • bojovi 00:04 27.november 2015.

    Pač tako je, ko se ne ve, kdo nosi hlače v hiši.

  • Bučela 09:38 26.november 2015.

    Na spletu ( http://buchela.blogspot.si/ ) pa je razkrinkana najvećja goljufija zadnjih dveh tisoč let. Rimska okupacijska oblast je zasnovana na podtikanju otrok, ki jih zaplodijo "tisti z vrha" (oblasti, gospodarstva, kulture, . . .). Ta skrivni način razmnoževanja so opisali ...prikaži več že v manifestu (bibliji), kjer zgodbica o Mariji, rogonoscu Jožefu in malem Herodovem pankrtu Jezusu postavlja "pravila igre". Na blogu je čez 500 primerov, kar daje dovolj jasno sliko, da gre za največjo prevaro v mlajši zgodovini človeštva. Ko bo dovolj ljudi spoznalo to prevaro, se bo svetovna rimska oblast sesula v prah.

  • Bučela 09:21 26.november 2015.

    Tisočletja so ženske brez posledic podtikale otroke rogonosim možem in šele zadnjih nekaj let je postal preizkus istovetnosti dednega zapisa tako poceni, da je postala ta ženska zloraba ogrožena. Delež podtaknjenih otrok je precej višji, kot pa dva odstotka. Gre ...prikaži več za žensko goljufijo, ki ima resne finančne posledice. Vzreja otroka od rojstva do samostojnosti stane med 50.000 in 300.000 evri! Če k temu prištejemo še dedovanje, so lahko te goljufije milijonske.