Slovenija
37 ogledov

Pomagajmo dvojčkoma, da bosta shodila

dvojčka anže, enej Facebook
Dvojčka Anže in Enej imata cerebralno paralizo. Rodila sta se v 28. tednu nosečnosti. Še vedno obstaja upanje, da bosta fantka shodila, vendar starši rabijo finančno pomoč.

Triletna dvojčka Anže in Enej sta igriva, nagajiva, nasmejana in življenja polna fantka. Zaradi zapletov v drugem tromesečju nosečnosti sta se rodila z urgentnim carskim rezom veliko prezgodaj v 28. tednu. Staršema se je tako neizmerna radost ob pričakovanju dvojčkov v hipu razblinila in spremenila v veliko skrb in boj za preživetje otrok.

Da sta malčka prava borca, sta dokazala že, ko sta se borila za življenje na intenzivnem oddelku Ljubljanske porodnišnice. Anže se je namreč rodil klinično mrtev, a je s pomočjo zdravnikov spet začel dihati. Nato pa je sledil nov šok. Po nekaj dneh v inkubatorju, ter priklopljena na različne naprave, sta dobila možganske krvavitve in posledica je cerebralna paraliza. To pa še ni vse. Zaradi krvavitev se je pri Eneju pojavila tudi vodenoglavost, zato ima še danes pod kožo speljano cevko iz glave do trebuha. Zaradi njunega stanja vse od rojstva potrebujeta 24-urno pomoč.

Posledica vseh bolezenskih stanj so težave na področju motorike - gibalnega aparata. Njun psihomotorični razvoj je zaradi omenjenih težav v celoti upočasnjen.

Starša tako 24 ur na dan skrbita za malčka, saj sta popolnoma odvisna od njune pomoči.

Terapije samoplačniške

Še hitreje pa bi lahko dvojčka napredovala s pomočjo inovativnih tehnik, kot je terasuit terapija. Težava pa je, da je zdravstveni sistem ne krije in je v celoti samoplačniška.

Prednosti omejene terapije so po besedah staršev zelo velike. Poleg povečanja mišične moči, gibljivosti in izboljšanja mišičnega tonusa nasploh se učinki terapije hitro kažejo še na področju ravnotežja, koordinacije, govora, senzorike.

Terapija poteka tri tedne intenzivno tri ure vsak dan, za doseganje čim boljših in dolgotrajnih rezultatov pa je priporočljivo, da se vsako leto opravijo tri do štiri takšni sklopi terapij.

En sam sklop terapij za enega otroka stane 1.600 evrov. Stroški bodo ogromni od 9.600 - 12.800 evrov na leto za oba. Poleg tega pa bi rada Anžetu in Eneju zagotovila tudi večji, bolj primeren dom, ter ortopedske čevlje, ki stanejo 180 evrov, pa prilagojena avto sedeža za otroka s posebnimi potrebami

Starša ne želita, da bi bil napredek njunih otrok odvisen od denarja, zato sta se odločila o bolezni otrok spregovoriti javno in pozvati vsakega, ki bi bil pripravljen donirati za boljši jutri Anžeta in Eneja. Vesela bosta tudi najmanjše pomoči.

Komentarjev 2
  • rogixl 22:50 03.april 2013.

    zic, upam da si tudi kaj nakazal, če ti je to kar pišeš v tem primeru tako pomembno.

  • zic 21:55 03.april 2013.

    pri tako žalostni zgodbi se vsaj potrudite pa prav napište!!!!Dvojčka Anžetu in Eneju imata cerebralno paralizo.