Magazin > Film & Glasba & TV
55 ogledov

Prestali so preizkušnjo

Srečna mladina
1/2
spletni arhiv Srečne mladine / Facebook
Srečna mladina. “Turneja je za vsako glasbeno skupino preizkus,” menijo člani benda.

Turneja. Lani je Srečna mladina, ki ima za sabo sedem studijskih albumov, praznovala 20. obletnico, konec marca pa se je s slovaško skupino Chiki liki tu-a odpravila na zdaj že končano slovensko-češko-slovaško turnejo.

“Odprtost slovaškega občinstva ter zanimanje za glasbo, klubsko dogajanje in alternativo sta veliko večja kot pri nas, zato je tudi sprejem toliko prisrčnejši. Celotna turneja je bila za nas zelo pozitivna izkušnja,” o glasbenem popotovanju po Vzhodni Evropi pravi Gašper Gantar, basist pri Srečni 
mladini.

Na Slovaškem že tretjič

Zasedba je na Slovaškem nastopala tretjič, v Pragi pa prvič. “Prvo dejanje je bil jutranji koncert na nacionalnem radiu v Bratislavi, kjer smo odigrali nekaj skladb v živo v eter programa FM. Na sledečih koncertih smo ugotovili, da je kljub zgodnji jutranji uri naš radijski koncert slišalo ogromno ljudi,” pripoveduje Gantar in nadaljuje: “Zvečer je sledil koncert v klubu U očka, naslednji dan pa smo se odpeljali do Prage, kjer smo zvečer igrali v klubu Basement. Koncert v Nitri ni bil najbolje obiskan, vendar je bilo občinstvo navdušeno, na našem sklepnem koncertu pa smo v mestu Vrbové doživeli pravo festivalsko podoživetje.”

Pivo za manj kot en evro

Kot pravijo člani skupine, materiala za pašo moških oči v teh krajih ne primanjkuje, odlično pivo se prodaja po evro ali manj, ljudje so prijazni in spoštljivi, predvsem pa jih je navdušilo evforično vzdušje po koncertih.

“Turneja je za vsako glasbeno skupino preizkus medsebojnega spoštovanja in resničnega prijateljstva. Ko vsak dan po nekaj ur presediš v kombiju z istimi ljudmi, spiš v istih sobah, nemalokrat si s soborcem celo deliš posteljo, človeka spoznaš do skritih kotičkov duše; tvoja naloga pa je, da to sprejmeš ali prijateljsko izraziš svoje nestrinjanje z njegovimi dejanji. Tako se ohrani večnost,” meni Gantar.

Turneje so za domače alternativne skupine poleg vsega velik finančni zalogaj in tudi srečniki priznavajo, da je niso končali na pozitivni ničli, saj je šlo za samoiniciativno kulturno izmenjavo. Chiki liki tu-a so namreč s Srečno mladino pri nas nastopili v mariborskem Satchmu, kranjskem Trainstationu in sežanskem MC Podlaga, na Radiu Študent pa posneli koncert, ki bo predvajan v enem od prihodnjih torkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.