Slovenija
66 ogledov

Kupili bomo vohunska letala

Global Hawk Reuters
Slovenija bo za 6,8 milijona evrov kupila ameriška vohunska letala Global Hawk. Ta bodo delovala v okviru Natovega sistema za nadzor kopnega iz zraka.

Samo vzpostavitev sistema, ki naj bi bil operativen do leta 2017, bo financiralo 13 držav, med drugim tudi Slovenija, ki bo v svojem proračunu zagotovila 6,8 milijona evrov prispevka za tako imenovan sistem AGS.

Strokovnjak za obrambno ekonomiko Erik Kopač je za časnik Večer dejal, da letala niso namenjena samo za nadzorovanje vojnega območja, za kar jih prvenstveno uporablja ameriška vojska, ampak tudi pri nadzorovanju mej in naravnih nesreč.

Prednost letal Global Hawk je po njegovih besedah ta, da pokrijejo veliko teritorija in da so lahko dolgo v zraku.

Ta večnacionalna zmogljivost bo imela glavno nadzorno postajo na Siciliji, poleg Slovenije pa bodo skupno 1,2 milijarde evrov vreden posel zagotovile še Bolgarija, Češka, Danska, Estonija, Nemčija, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Norveška, Romunija in Slovaška.

Sodelovalo bo le eno slovensko podjetje

"Zavezništvo to potrebuje, Slovenija na strateški ravni pa ne, vendar se je slovenska vlada kot članica zavezništva odločila za sodelovanje v projektu, ker zaščito s takšno zmogljivostjo posredno uživajo tudi naši vojaki, ki skupaj z zavezništvom sodelujejo v operacijah," je za časnik dejal direktor direktorata za obrambno politiko na ministrstvu za obrambo Primož Šavc.

Podjetja iz držav partneric lahko sodelujejo pri projektu v vrednosti do 64 odstotkov državnega proračuna. Slovenska podjetja bi lahko s tem ustvarila do 4,3 milijona evrov prihodkov, v projektu pa bo sodelovalo le eno slovensko podjetje – Hermes Softlab.

Vprašanje, ki se pri tem zastavlja, je, ali bo Hermes Softlab lahko porabil celotno kvoto. Poznavalci menijo, da je to zelo malo verjetno.

Komentarjev 15
  • Jest Pati 21:20 25.maj 2012.

    Z Mercatorjevo kartico si boš lahko plačal ogled tega letala.Pa vsak torek bodo trojne pike ......

  • 1111 16:14 25.maj 2012.

    ...upam, da bo tako letalo zalutalo direkt v DZ...drugo pa v vlado!! AMEN!!

  • Lavdan 06:58 25.maj 2012.

    Američani imajo NATO zato, da lahko prodajajo razno šaro svojim članom, pa če jo rabijo ali, pa ne. Pri vseh satelitih, ki nas non stop nadzorujejo so ti avioni popolnoma nepotrebni.