Slovenija
21 ogledov

"Kupiš Bratuškovo, ven pa skoči Janković"

Zoran Janković Saša Despot
Kako slovensko politično krizo vidijo v tujini. Bratuškovi napovedujejo težavno oblikovanje koalicije.

Dunajski Der Standard članek začne s šalo, aktualno v času krize s konjskim mesom: Kupiš Bratuškovo, ven pa skoči Janković. V Sloveniji dvomijo, o tem ali bo Bratuškovi uspelo stopiti iz sence močnega župana Ljubljane Zorana Jankovića.

V svojem prvem govoru je govorila o normalizaciji Slovenije ter dialogu s socialnimi partnerji in civilno družbo. A Bratuškova ne bo le težko znova vzpostavila zaupanja v politiko, temveč bo imela težave tudi pri iskanju soglasja znotraj heterogene koalicije štirih strank. Njena prednost pa je, da se je več let ukvarjala s proračunom, saj bo to ključno vprašanje v prihodnjih mesecih, piše časnik.

Navaja še nedavni tvit stranke SDS o dolžini njenega krila ter zaključi, da je Bratuškova v sredo nosila hlače.

Napovedujejo težavno oblikovanje koalicije

Die Presse poroča, da je Alenka Bratušek v sredo zvečer dobila mandat za sestavo vlade, dosedanji z obtožbami o korupciji obremenjeni premier pa se je moral posloviti. Vendar pa bo zaradi velikih razlik v pogledih oblikovanje nove koalicije težavno, zaključuje.

Podobno piše Kronen Zeitung, ki dodaja, da se je moral Janša spopasti z očitki o korupciji in protesti državljanov. Vedenje premierja je vodilo v globoko politično krizo, v kateri je izgubil koalicijske partnerje.

Kljub temu pa Janša kot politik še ni na koncu kariere. Že večkrat so mu napovedovali konec, a se je vedno znova postavil na noge in v opoziciji bo verjetno zavzel zanj značilno trdo obnašanje, ki je že v preteklosti oteževalo delo premierjem, zaključuje časnik.

Švicarski Neue Zürcher Zeitung na spletni strani piše, da v medijski senci sosede Italije tudi Slovenija doživlja vladno krizo. Po dolgi agoniji je koalicije Janeza Janše konec, je pa vprašanje, ali bo prvi ženski na čelu slovenske vlade sploh uspelo oblikovati kabinet. Možnost konfliktov v novi koaliciji je velika, saj liberalna Državljanska lista že grozi, da ne bo sodelovala, če je ne bodo prepričali predlogi levo usmerjenih strank.

Janša je s svojim avtoritarnim vedenjem in teorijami politik, ki polarizira. Začel je težke reforme, vprašanje pa je, ali jih bo Alenka Bratušek nadaljevala, piše NZZ.

BBC: Slovenija je v globoki recesiji

Britanski BBC poroča, da je vlada v Sloveniji, ki jo pretresajo gospodarska kriza in obtožbe o korupciji, padla. Parlament je odstavil konservativnega premierja Janeza Janšo, potem ko so njegovo koalicijo zapustile manjše stranke. Januarja ga je protikorupcijska komisija obtožila davčnih nepravilnosti.

Poslanci so mandat za sestavo nove vlade podelili opozicijski voditeljici Alenki Bratušek, ki bo postala prva ženska na premierskem položaju po osamosvojitvi Slovenije.

BBC še piše, da je Slovenija v globoki recesiji z več kot 12-odstotno brezposelnostjo in predvidenim dvoodstotnim krčenjem BDP v letošnjem letu. Ugiba se, da bo morala Slovenija zaprositi za mednarodno pomoč, saj bo morala v prihodnjih mesecih vrniti dve milijardi evrov dolga.

Komentarjev 40
  • Scott 17:53 28.februar 2013.

    Včeraj je malček deževalo, kriv pa gospod Janez Janša, kajne?

  • Scott 17:52 28.februar 2013.

    Z dokazi na plano, lažnivec komunistični !

  • zztop 17:50 28.februar 2013.

    U, je že veliko boljše. Javni sektor se bo povečal, odprli se bodo novi skladi, sodišča bodo začela obsojati kriminalce, mhm, tajkuni bodo denar naložili iz tujine v naše banke in plačali davke itd, ja pa malo morgen!!! Ah ja ...prikaži več , sem pozabil, borcem bodo povišali penzije 50% tud tistim ki so se rodili po 1940 letu, ostalim upokojencem se bo pokojnina povišala za 20%. Kr pa dnarja ni, bodo imali pač fraj dneve..... itd, itd,