Ambient
78 ogledov

Kurilna sezona: suh zrak lahko škodi vašemu zdravju

Suh zrak v stanovanju Žurnal24 main
V zimskih mesecih lahko kombinacija nizkih temperatur in ogrevanja vodi do premajhne vlažnosti stanovanja, kar lahko povzroči izsušeno kožo, razdražene sinuse in grlo ter srbeče oči. Preberite, kako se boriti proti suhemu zraku med kurilno sezono.

Čeprav so vlažilci zraka dobra in dolgotrajna rešitev, pa obstaja več majhnih vsakodnevnih trikov, ki bodo vaše stanovanje navlažili in vam pomagali, da se ne boste več zbujali s suhim grlom.

Prvič: poskrbite, da vaša hiša tesni

 

Hleden zrak v sebi nosi dosti manj vlage kot topel. V kolikor vaše stanovanje ne tesni zadosti, se z uhajanjem toplote skozi majhne špranje izgublja stopnja vlage v notranjem ozračju. Če bo vaše stanovanje dobro izolirano, bo potrebno tudi manj ogrevanja, ki lahko zrak še dodatno izsuši. Torej: za dober začetek poskrbite, da bo vaš ogrevani prostor tesnil.

Pozimi pozabite na sušilni stroj

Pustite, da se perilo suši na na stojalu znotraj stanovanja in s tem v prostor oddaja vlago. Hkrati boste prihranili energijo, pa še stanovanje vam bo dišalo po svežem perilu!

Stanovanje opremite s posodicami vode

Na podoben način, kot bi stanovanje okrasili s šopki ali skledami sadja, okrašujte s skledami vode, ki bo počasi izhlapela. V kolikor stanovanje grejete z radiatorji, postavite skledice vode na vsakega izmed njih za čimhitrejši učinek. Alternativa: na radiatorje položite mokre brisače.

Kopanje in tuširanje

Po kopanju kadi ne izpraznite takoj, temveč pustite, da se voda v njej počasi ohladi. Prav tako po tuširanju ne vklopite kopalniškega ventilatorja, temveč na stežaj odprite vrata, da se vlaga porazporedi po stanovanju.

Kuhajte na štedilniku

Če imate izbiro, hrano raje pripravljajte na štedilniku. Pečica bo ozračje še dodatno segrela in izsušila, medtem ko bo para iz posode na štedilniku prosto uhajala v prostor. Najbolj bo zaleglo, če se lotite kakšne okusne juhe, ki potrebuje ure in ure vrenja na štedilniku. Prostor boste prav tako tudi dobro segreli.

Redno zalivajte rastline

Ne pozabite, da lahko suh zrak škodi tudi vašim rastlinam. Ko boste zalili svoje lončnice, bodo le-te v prostor oddajale odvečno vlago.

Manj se ogrevajte

Ogrevanje izsuši zrak, zato ponoči zaprite radiatorje ali pa jih sploh ne odpirajte v prostorih, kjer se podnevi ne zadržujete.

Seveda je za zdravje potrebno storiti še korak več: pijte veliko tekočine ter kožo obilno razvajajte z vlažilnimi losjoni. 

Fotografije via Pixabay

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.