Vizita za živali > Novice
143 ogledov

Kuža v pasji šoli noče ubogati

Igra s psom Profimedias
Je tudi vaš kuža med tistimi, ki vam v pasji šoli rad ponagaja? Začnite se več igrati.

Pri šolanju psa je zelo pomembna močna vez med psom in vodnikom oziroma njegovim skrbnikom. Če vas bo imel kuža brezpogojno rad, če boste zanj pomembnejši od njegovih sošolcev v pasji šoli, bo tudi učenje vaj z njim lažje.

Zato morate psa že kot mladička navaditi, da ste vi najbolj zanimivi in da je najpomembnejša komunikacija z vami. Z mladičkom in seveda tudi z odraslim psom se zato čim več igrajte, med igro pa ga tudi doma česa naučite. Tako bo vaša vez s psom vse močnejša, pes bo z vami rad delal in se hitreje ter z večjim veseljem učil vaj.

Višje ravni oksitocina

Idealna igra s psom, ki jo boste kot motivacijo izvajali tudi v pasji šoli, je tako imenovana borbena igra oziroma vlečenje igrače. Pri tem se ne izogibajte očesnemu stiku s psom, saj ta še dodatno krepi vajino vez.

Pri psu in človeku se med takšno igro sprošča oksitocin oziroma hormon ljubezni, zaupanja, povezovanja in bližine. Japonski znanstveniki so z urinskimi testi lani julija ugotovili, da so imeli najvišje stopnje tega hormona psi in skrbniki, ki so imeli med igro več očesnega stika. Psi z višjo ravnijo oksitocina pa tudi dlje strmijo v svojega skrbnika, kar je pri šolanju zelo pomembno.

Kakšno igračo izbrati 

Za pasjo šolo izberite igračko, ki ni glasna, da z njo ne boste motili drugih psov. Naj bo primerne velikosti, da jo lahko med šolanjem skrijete v žep ali zataknete za pas. Igračka naj bo iz mehkih in kakovostnih materialov, da jo pes lahko prime z gobčkom. Naj ne bo premajhna, da je pes ne pogoltne. Posebna pozornost je potrebna pri mladih psih, ki menjajo zobe, saj jih v tem obdobju bolijo dlesni in se jim pretirano agresivna igra lahko zameri.

Za pasjo šolo so dobre vlečne vrvi, izberete lahko Rogz igralno vrv Cowboyz, ki jo lahko uporabljate tudi za prinašanje in ne le za vleko. Dobra tiha igračka za odrasle pse je Beco obroč, ki je narejen iz bombaža, gume ter riževih lupin. Pri igri mora pes znati tudi osnovni ukaz "pusti", da lahko z igro hitro končate.

Naj vzljubi igro

Če kuža od začetka ne mara igre, jo mora najprej vzljubiti. Zato jo na začetku izvajajte v mirnem okolju in z igračko, ki bo močno pritegnila njegovo pozornost. Predvsem doma, kjer ne morete motiti drugih psov, se lahko igrate tudi z igračo z zvokom, ki večino psov še dodatno motivira k igri. Takšna je denimo plišasta krava z zvokom, ki je opremjena z vdelano ropotulijco, ki psa dodatno zabava.

Med igro pa obvezno dovolite, da zmaga tudi kužek, saj mu bo to dvignilo samozavest in se bo še raje igral. Igra naj ne traja predolgo, da se kuža ne naveliča, nikoli pa ne dovolite, da se pes z igračo igra sam, uporabljajta jo vedno v dvoje.