Šport > Nogomet
27 ogledov

Konec trpljenja: Maribor z ničlo na prag Lige prvakov

maribor zavrč prva liga slovensko prvenstvo bohar ibraimi milec Nino Verdnik
Nogometaši Maribora so ubranili kapital gola v gosteh s prve tekme in v peklu Ljudskega vrta zdržali proti Apoelu za napredovanje v play-off Lige prvakov (0:0).

Ante Čačić in Paulo Sérgio sta pred povratno tekmo v Ljudskem vrtu malce premešala karte. APOEL, ki je moral pred razprodanimi tribunami pod Kalvarijo nujno zadeti, je tekmo začel brez kapetana Constantinosa Charalambidesa, na klopi pa je na priložnost čakal tudi mladi Efstathios Aloneftis, ki je pred južno tribuno že zadel na oktobrski reprezentančni tekmi.

Čačić se je odločil za igro z le enim pravim napadalcem, strelcem s prve tekme Marcosom Tavaresom, po dveh izpuščenih evropskih tekmah pa se je v postavo namesto Nusmirja Fajića vrnil vezist Aleš Mertelj.

Pritisk Apoela le nekaj minut

Hrvaški strateg je skušal v prenovljeni postavitvi 4-1-4-1 zgostiti sredino igrišča, njegova enajsterica pa se je takoj po prvem sodnikovem žvižgu ob gromki podpori Viol nevarno pomaknila globoko na svojo polovico.

Ciprskega pritiska je bilo hitro konec in Štajerci so po svojem desnem boku speljali nekaj prvih obetavnih akcij. Stari znanec gostujočega moštva Marcos Tavares je v deseti minuti najprej v roko zadel Nuna Moraisa, a beloruski sodnik Aleksej Kulbakov ni pokazal na najstrožjo kazen, nato pa je Brazilec v kazenskem prostoru še za las zgrešil vrata, a bil tudi v prepovedanem položaju.

Tavares nerešljiva uganka

Brazilec je bil glavni akter tudi pri akciji tri minute kasneje, ko ga je samega pred vrati s podajo najprej zgrešil Aleš Mertelj, kapetan slovenskih prvakov pa je nato z glavo streljal malce preko vrat. Gostje v bleščečih oranžnih dresih niso pretili, čeprav jim je Maribor pametno prepuščal veliko neuporabne posesti.

Vratar Urko Pardo je z letečo parado v 22. minuti izpred svojega gola odbil nevarno žogo Agima Ibraimija s prostega strela. Novi slovenski reprezentant Željko Filipović je pred očmi selektorja Srečka Katanca v 26. minuti, ko je APOEL praktično prvič prišel v kazenski prostor pred Violami, Moraisu še pravočasno izbil žogo pred nevarnejšim strelom.

Na nogi Cvijanovića 1:0

Navijačem je zastal dih minuto kasneje, ko so po podaji iz kota Mariborčani pozabili na Marcela Oliveiro, pred katerim je žogo za las prek lastnih vrat poslal Arghus. Največja priložnost polčasa se je po pritisku gostov nato nenadoma ponudila Goranu Cvijanoviću, ki je po globinski podaji stekel v kazenski prostor in z desne meril mimo daljše vratnice.

maribor zavrč prva liga slovensko prvenstvo milec ljudski vrt | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Napetost se je nato hitro preselila pred južno tribuno, kjer se je po prodoru in podaji Nektariosa Alexandrouja žoga srečno od glave vratarja Jasmina Handanovića odbila preko gola. Martin Milec bi v 37. minuti s slastno podajo po tleh kmalu našel Tavaresa, ki ga je z drsečim startom pred dosego gotovega zadetka ustavil rojak João Guilherme.

Milec v slogu Davida Luiza

Le čudežno posredovanje Milca je Maribor v zadnji minuti prvega dela rešilo zaostanka, potem ko je Handanovića s prvim strelom v okvir gola najprej ogrel Gustavo Manduca, po podaji v sredino pa je Milec v zadnjem trenutku z drsečim startom preprečil zadetek Esmaëlu Gonçalvesu, ki bi moral žogo le potisniti v prazno mrežo.

Drugi polčas sta oba trenerja začela brez sprememb, znova pa so prve minute podjetneje začeli Ciprčani, ki so v nadaljevanju napadali proti severni tribuni z več sto navijači z otoka. Kar nekaj sreče je imel v 56. minuti Milec, ki na jezo gostujoče klopi po mnenju sodnika ni zakrivil najstrožje kazni po preigravanju Alexandrouja. Slednjega je rahlo potegnil za roko, kapetan pa je padel kot pokošen in dobil le rumeni karton.

Klop Apoela na nogah

Šele prvi strel v okvir vrat Apoela na tekmi je za Maribor že v eni naslednjih akcij sprožil Damjan Bohar, ki pa je po akciji z levega krila meril točno v roke vratarja. Ciprska klop je spet eksplodirala v 62. minuti, ko je Arghus pred Handanovićem zaprl Manduco, slednji pa je grobo priletel v štajersko številko ena.

Cvijanović je bil minuto kasneje le nekaj deset centimetrov oddaljen od dragocenega zadetka, njegov prefinjen strel z 20 metrov pa je za las preletel prečko gostov. Ciprčani so po padcu Selima Benacoura znova želeli enajstmetrovko, beloruski sodnik jih ni uslišal, Arghus pa je s poškodovano stegensko mišico 17 minut pred koncem prepustil mesto Alešu Mejaču.

Handanović ustavil Manduco

Filipović se je preselil na mesto osrednjega branilca in že pri prvem posredovanju bi kmalu lahko postal tragični junak srečanja, toda sodnik Kulbakov kljub hudemu pritisku celotne klopi Apoela znova ni dosodil najstrožje kazni, potem ko je Filipović z roko nenamenoma ustavil strel Maria Budimirja.

Mariborčanom se je v infarktnem zaključku "prikazal" tudi Handanović, ki je ustavil nevaren strel Manduce z roba kazenskega prostora. Gonçalves je imel nato v 83. minuti ob popolni ofenzivi na glavi zmagoviti zadetek, a povsem sam z enajstih metrov meril mimo vratnice. Zaradi ostrega starta s podplatom je beloruski sodnik Brazilca pet minut pred koncem rednega dela izključil, tako kot trenerja Sérgia.

Sredinec ob odhajanju z zelenice

Portugalec je sodniku ob odhajanju z zelenice pokazal sredinec in se namestil na zahodni tribuni med navijači Maribora, ki ga niso ravno sprejeli z znamenito štajersko gostoljubnostjo. Vijoličasti so morali zdržati kar sedem minut sodnikovega dodatka. Evropski debitant Amir Dervišević bi po kotu v 94. minuti kmalu zatresel lastno mrežo, v kazenskem prostoru pa je bil takrat že tudi vratar Pardo.

Po zadnjem žvižgu sodnika se je na eni strani začelo noro slavje, na drugi pa lovljenje beloruske sodniške ekipe. Mariborčani so znova korak od druge uvrstitve v skupinski del Lige prvakov, od katere ju tako kot lani ločita še dve tekmi v play-offu.

Kvalifikacije za Ligo prvakov, 3. predkrog, povratne tekme:

MARIBOR : Apoel Nikozija 0:0 /1:1/
RK: Gonçalves (86/APOEL)

Postavi

Maribor: Handanović; Viler, Arghus (od 73. Mejač), Rajčević, Milec; Filipović; Bohar, Mertelj, Cvijanović, Ibraimi (od 83. Dervišević); Tavares (od 81. Fajić). Na klopi: Pridigar; Potokar, Črnic, Mendy.

APOEL: Pardo; Guilherme, Oliveira, Sérgio, Gomes (od 82. Aloneftis), Alexandrou (od 66. Budimir), Benachour (od 72. Charalambides), Manduca, Christian, Morais, GonçalvesNa klopi: Chiotis; Borda, Vinicius, Sotiriou.

Sodnik: Aleksej Kulbakov (Belorusija). 

Ostale tekme:
Maccabi Tel-Aviv : BASEL 3:3 (2:3) /0:1/
Schär (34/a.g.), Zahavi (37); Schär (5/11-m), Salah (21), Díaz (32)

STEAUA : Dinamo Tbilisi 1:1 (1:0) /2:0/
Latovlevici (6); Ustaritz (48)

Skënderbeu : ŠAHTAR KARAGANDI 3:2 (3:1) /0:3/
Tomić (9), Shkembi (20, 29/obe 11-m); Kižničenko (38), Bajžanov (67)
RK: Pejić (54/Skënderbeu)

Partizan : LUDOGOREC 0:1 (0:0) /1:2/
Zlatinski (88/11-m)
RK: Gulan (87/Partizan)
Bezjak (Ludogorec) je odigral celo tekmo.

Kampl Bruno Alves Fenerbahče Red Bull Salzburg kvalifikacije Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
FENERBAHČE : Red Bull Salzburg 3:1 (3:1) /1:1/
Meireles (8), Sow (17), Webó (34); Soriano (4)
Kampl (Salzburg) je odigral celo tekmo.

Grasshoppers : LYON 0:1 (0:0) /0:1/
Grenier (82)

/X:Y/ − v poševnicah je rezultat prve tekme
AB – z velikimi tiskanimi črkami je zapisana ekipa, ki je napredovala

Komentarjev 2
  • vico 22:32 06.avgust 2013.

    ....

  • vico 22:19 06.avgust 2013.

    sramota za pohorce...katasrofa sej ste sam branil....sej bote pa s tako igro u naslednjem krogu gadno zgubil